Kwaliteit, kwantiteit én tijd

Passie voor Glans Autolakspecialist

EHBO

Een aantal jaren geleden volgde ik met mijn oudste zoon EHBO-lessen. Op de woensdagavond togen wij wekelijks gezellig naar de Wilhelminalaan 20, waar we onder deskundige leiding van de juf met veel lol de EHBO onder de knie kregen. Na de mond-op-mond beademing lag de EHBO-pop er nog net zo dood bij. Dit wijden we maar aan een iets te kruidige maaltijd die we net hadden gegeten. Enfin mijn zoon en ik zijn natuurlijk allebei cum laude geslaagd.

Wegens mijn werkzaamheden als zelfstandig ondernemer heb ik helaas niet de luxe mijn EHBO-vaardigheden te onderhouden door de herhalingscursussen te volgen. Ik zou het graag willen maar ik moet tussen de bedrijven door ook nog af en toe slapen.

Dus laat ik nu mijn roestige kennis eens even toepassen op Kerst In Oud Kampen. Ik heb de afgelopen jaren met mijn gezin heel knus in zo’n schuifelende massa gestaan waar je over de koppen kon lopen. Ooit in een ver verleden heb ik wel geschuifeld, want dansles, ja dat hoorde bij je opvoeding. Maar nee, ik heb dus echt geen aanleg voor dansen en dus ook niet voor schuifelen. Nee, laat mij maar lekker loslopen.

Ik kan me zo voorstellen dat er meer mensen zijn die geen aanleg hebben voor schuifelen. Nu wordt er gesproken over een tijdslot als oplossing voor het geschuifel tijdens het KIOK. Is zo’n tijdslot niet een beetje saai? Als ik zelf toerist ben, heb ik eerlijk gezegd liever geen tijdsdruk. Als ik bij een attractie ben, wil ik graag in alle rust (of drukte) gewoon ervaren. Niet in een hoog tempo ergens langs banjeren en dan hop-hop wat eten en dan snel-snel naar huis. Wat mij betreft laten we die hekken lekker weg, vergroten we het gebied en laten we die schapen op gepaste afstand los lopen in onze stad. “Maar Marinus, we hebben die entreegelden wel nodig voor ons festival”, hoor ik u zeggen. Ha, ja daar kan ik inkomen.

Een beetje brainstormend ben ik op het volgende idee gekomen. Als we nou wat struikrovers bij alle toegangswegen tot de stad neerzetten, die de bezoekers van een vastgestelde entreebijdrage mogen “beroven”. We geven de boefjes een stempeldoosje mee. Alle “gebrandmerkte” bezoekers mogen het KIOK weer veilig verlaten. Ongestempelde bezoekers worden bij het verlaten van de stad alsnog “beroofd”. Of is dat misschien een wat verouderde (middeleeuwse) EHBO-stijl? Nou ja. ik ben het misschien wel wat verleerd…

( Stadscolumn #5 | 13 mei 2020 )

Passie voor Glans Autolakspecialist Kampen

“WÖÖR BIJ D’R ENE VAN?”

Dat hoorde ik toen ik net (1995) in Kampen woonde. “Wat zeggen ze nou?”, dacht ik eerst. Later zag ik het ergens staan. Aha, zo schrijf je dat dus op zijn Kampers. Als iemand van “buitenaf” wist ik ook niet precies wat men hiermee bedoelde. Nu weet ik het wel natuurlijk. Je ontwikkelt een “oor” voor het Kampers dialect als je hier wat langer woont. Inmiddels kan ik zeggen dat ik er “ene” ben van Passie. Ah denkt u misschien, dan heeft ie het toch niet goed begrepen. Jawel hoor! Bij gebrek aan een Kamper familiestamboom heb ik mijn bedrijf Passie voor Glans tot Kamper stamboom uitgeroepen.

De meeste autoliefhebbers weten wie ik ben en als ze het nog niet weten, moeten ze maar gauw mijn website verder bezoeken. Ik uutprakkezeer voor u regelmatig een mooi “stukkien” over Kampen, over auto’s en wat me verder nog te binnen schiet. De inspiratie komt vanzelf want in Kampen gebeurt genoeg!