Mijn zoons moesten niet een klein beetje, maar héél erg hard lachen

Kampen Online straattaal

OKÉ BOOMER

Mijn zoons liepen naar de achterdeur om naar school te gaan. “Challas”, riepen ze tegelijk. De jongste deed er nog een kushandje bij. Mijn vrouw en ik keken elkaar aan. Challas? De laatste tijd worden wij in rap tempo ingewijd in de meest recente straattaal. Wat betekent Challas? “Dat betekent: weggaan of doei”, zei de jongste.

Challas is straattaal of “slang” (spreek uit als: sleng) zoals het in het Engels wordt genoemd. Sinds kort ben ik begonnen dergelijke woorden meteen op te slaan in mijn telefoonnotities want er komen er steeds meer en mijn vrouw en ik willen toch echt wel een beetje bijblijven.

Ik vind mezelf nog niet oud. Ik ben actueel en ik volg het nieuws. En ik verkeer veel op de sociale mediakanalen. Toch merk ik dat ik wel iets trager actueel ben dan ik zelf dacht, nu mijn jongens aan míj dingen gaan uitleggen over straattaal. Toen ik laatst met de jongste rondwandelde, hoorde ik hem zijn vrienden groeten. Hij zei iets van: “Fakka drarie (spreek uit als: drérie). Ik vroeg hem wat hij nou eigenlijk zei. “Hé gozer, alles goed?” vertaalde mijn zoon. Aha, duidelijk.

In mijn notities staat nu zo’n beetje het begin van een straattaalwoordenboek. Challas is één van de termen die er in staat. Osso is huis. Waggie is een auto. Chappen is eten. Drarie is gast, gozer of dude. Toen ik een redelijke verzameling woorden had, waagde ik een poging. “Zullen we zo even met de waggie bij de appie langs?” zei ik tegen mijn zoons, “dan halen we vast alle boodschappen voor de barbecue in osso.”

Mijn zoons moesten niet een klein beetje, maar héél erg hard lachen. “Oké Boomer”, riep de oudste. Ik had het denk ik toch nét niet helemaal goed gezegd. Of helemáál niet goed. Dat kan ook. Ik vond zelf eigenlijk dat ik het er nog redelijk goed vanaf gebracht had, hoewel ik denk dat mijn dagen als écht coole lefgozer (zoals dat in mijn tijd heette) nu toch wel voorbij zijn.

( Stadscolumn #44 | Kampen Online | 30 juni 2022 )