Van de hoogst denkbare kwaliteit met een maximale bescherming

FUNCTIONELE JAS

Er was eens een Volvo V60 T5. Hij had een viercilindermotor, AWD en een blauwe kleur. Barstend blauw, zelfs; specifiek van Volvo. De auto was praktisch nieuw en zijn eigenaren belden mij op om te vragen of ik iets voor hun V60 kon doen. Over een paar weken gingen zij namelijk op reis zonder de auto, dus kon deze mooi bij mij staan om behandeld te worden. Ze hadden alles voor hun trip al zo’n beetje in huis: het juiste schoeisel, de juiste kleding, de juiste jassen. Niet te veel spullen. Gewoon minimaal genoeg voor een reis naar… wat was het? Madagaskar of zo. De Volvo, zo realiseerden ze zich, had echter ook een geschikte jas nodig. Eentje voor de weersomstandigheden in Nederland. Zo werd ik gebeld en ja, ik had ruimte in mijn planning om de auto een jas in de vorm van een glascoating te geven.

Nu ken je misschien wel functionele lichtgewichtjassen die alle regen buiten houden en toch ademen. Met gesealde naden en een opvouwbare capuchon. Zo’n petje waarvan je de koordjes kunt aantrekken en die makkelijk beschikbaar is wanneer je het nodig hebt. Een glascoating is eigenlijk een soort functionele jas voor een auto. Zoals niet alle kleding dezelfde kwaliteit heeft en het ene artikel langer meegaat dan het andere, zo zijn er coatings mogelijk die het drie jaar (enkellaags) dan wel vijf jaar (tweelaags of zelfs drielaags) uithouden. De eigenaren van de V60 kozen voor een jas van de hoogst denkbare kwaliteit met een maximale bescherming.

Een glascoating werkt als een filter op een auto. Dat biedt bescherming tegen onder andere vuil, zand, zon, neerslag, stuifmeel en wind. Na het aanbrengen ervan zie je een prachtige verdieping van de kleur en de hoogglans over. Wanneer er veel water (neerslag) op de auto valt, lopen vuil en stof er zo van af in een bepaald druppelpatroon. Dit noemen we  in de detailing “beading”. Zo weet je dus dat je met een extra bescherming van de lak te maken hebt. Terwijl de eigenaren van de V60 een mooie vakantie beleefden in Madagaskar, werd hun Volvo tot in de puntjes verzorgd en genoot hij van een geweldige “staycation met autospa” bij mij in de werkplaats.

( Column #34 | Volvodrive Magazine | nr. 76 / 2023 )

Passie voor glans | Detailing

MARINUS BROUWER

Is gedreven lakspecialist, ondernemer en woordensmid. Met veel slagvaardigheid en woordspelingen uit hij op social media als autoriteit op zijn gebied zijn passie voor glans, tevens de naam van zijn onderneming. Als je hem niet in zijn werkplaats vindt, werkt hij op locatie bij de klant. Als “knight in shining armour”, mag je wel zeggen, want zijn lakherstellende behandeling redt autolevens. Zijn diepzwarte, soepel rijdende Volvo V70 R is een hoogglanzend visitekaartje en heeft een extreem hoge aaibaarheidsfactor, maar Brouwer hashtagt: “#eyesdontleavefingerprints”. Met andere woorden: “Alleen kijken, niet aankomen!” Hij schrijft op deze plek over Volvo, autoverzorging, passie voor glans, het leven en de rest.