Ik rondde mijn gesprek met de eigenaar van de oldtimer af en liep snel de stad in

Passie voor Glans - Stadscolumn

HAPKLARE BROKKEN

Mijn vrouw belde mij. “Waar zit je Marinus?” Ik stond toevallig in de binnenstad een advies te geven over de autolak van een oldtimer. Ze vertelde dat we visite kregen – die we dus stiekem een beetje vergeten waren – én dat we zo goed als niks in huis hadden. “Komt voor de bakker”, zei ik. Ik rondde mijn gesprek met de eigenaar van de oldtimer af en liep snel de stad in.

Langs de rechterkant van de blauwe lijn liep ik over de Oudestraat richting de Kamper Toren. Terwijl ik met een klein boogje Maarten van Rossum passeerde, die samen met broer Vincent en zus Sis en een groepje mensen een beetje in de weg stond op de Oudestraat, koerste ik op bakkerij Smit aan om iets voor de visite te halen.

Nu kent u de Kamper Slof vast wel, maar voor degenen die er om de een of andere reden nog niet mee bekend zijn… een Kamper Slof is een enorm machtige koek. Verkrijgbaar bij onze bakkerij Smit die al 80 jaar in de Oudestraat is gevestigd, zo beschrijft Kampen Online. Het recept is waarschijnlijk van Wolter Smit (de tweede generatie uit de bekende Smit bakkersfamilie) tenminste dat zie ik als ik even online kijk wat voor ingrediënten er nu eigenlijk in die Kamper Slof zitten. Dit bijzonder Kamper erfstuk bevat in ieder geval; roomboter, amandelspijs en walnoten. En de rest blijft geheim. Net als bij de toverdrank van Asterix en Obelix.

Het is mijn bescheiden mening dat ieder verkrijgbaar overlevingspakket naast chloortabletten, een waterfilter, een vuurmaker, een zelftest en een ehbo-set zeker ook een stuk Kamper Slof moet bevatten. Mogelijk is zo’n slof ook een goede oplossing voor sporters. Vergeet de isotone sportdrank en poedertjes. Ik zeg; neem in plaats daarvan een Kamper Slof. Want dat is een soort mirakels krachtvoer waar je een hele dag, wat zeg ik, zeker twee dagen op kunt teren.

Als je net als wij je gasten een klein beetje bent vergeten en dus nergens op hebt gerekend, kun je het beste gelijk naar Smit fietsen voor een slof. Je visite hoef je alleen maar een brok van die hapklare Kamper Slof voor te schotelen. Meer in huis halen voor je gasten is praktisch niet nodig. Je gasten zullen alle andere aanbiedingen voor hapjes verder afslaan want na dat ene kleine stukje voedzame Kamper Slof is het ruimschoots genoeg. Na zoveel voedzaamheid zullen ze uren (of zelfs dagen) daarna waarschijnlijk rustig willen uitbuiken.

Het is nu nog wachten op het eerste stripboek over onze Kamper Slof.

( Stadscolumn #34 | Kampen Online | 30 september 2021 )