Het is geen gekte, het is een drive!

Passie voor Glans | Detailing

HET IS GEEN GEKTE, HET IS EEN DRIVE!

Temperament kun je ook vertalen met het woord passie. Die heb ik niet alleen voor auto’s, maar vooral ook voor glans. Dit is waarschijnlijk genetisch al bepaald door het erven van het lakgen van mijn vader. Deze bij mij aanwezige aanleg heeft hij doorontwikkeld door me een grondige eerbied voor zijn auto bij te brengen. Als klein jongetje mocht ik niet naast, maar wel achter mijn vader in de Volvo 245 DL zitten en zeker niet met mijn vingertjes aan de lak komen. Wel liet hij mij met een emmertje sop en een borstel voorzichtig de wielen schoonmaken. Eerbied is dat wat ik meekreeg, de basis voor de passie die ik nu heb: zorgvuldig aandacht besteden aan iets dat ik de moeite waard vind. Het upgraden van auto’s, zodat ze weer écht tot hun recht komen bij de trotse eigenaar, net zoals ik die zelf ben met mijn prachtige Volvo V70 R.

Tijdens mijn workshops detailing leer ik anderen hoe zij hun auto kunnen behandelen en verzorgen. Als deze deelnemers daarna geen tijd weten vrij te maken om dat zelf te doen, dan leren zij in ieder geval wat je precies mag verwachten van iemand die het voor hen uitvoert. Laten we wel wezen, de ene polijster is de andere niet. Het kan héél netjes maar vaak word ik gevraagd de schade die anderen hebben aangericht te herstellen. Na zo’n workshop blijken deelnemers veelal, zo zeggen ze zelf, aangestoken door het glansvirus. Heel belangrijk is dat ze zonder angst voor lakschade hun eigen auto durven te polijsten.

Mijn omgeving omschrijft mij wel eens als beschermheilige van de lak of zelfs als laktovenaar of -goeroe omdat ik vrij ver ga. Als anderen me met mijn snufferd op de auto zien staan turen, het oppervlak tot in detail bekijkend of als ik met een sterke ledlamp alle krasjes aanwijs, kan ik me voorstellen dat het wat over the top lijkt… maar beste mensen, het is geen gekte, het is een drive. Passie voor glans, die ik wil delen! Nu was ik al dik tevreden over alle mooie auto’s die uit mijn werkplaats vertrokken of die ik in een showroom achterliet. De verbaasde, blije gezichten van klanten die hun trots terugzagen na een behandeling zitten nog vers in mijn geheugen. Toch had ik na al die jaren nooit zien aankomen wat die ene zin met me zou doen op de avond dat mijn vader belde en vroeg: “Marinus, wil je even kijken wat je voor mijn auto kunt betekenen?”

( Column #1 | Volvodrive Magazine | nr. 43 / 2018 )

MARINUS BROUWER

Is gedreven lakspecialist, ondernemer en woordensmid. Met veel slagvaardigheid en woordspelingen uit hij op social media als autoriteit op zijn gebied zijn passie voor glans, tevens de naam van zijn onderneming. Als je hem niet in zijn werkplaats vindt, werkt hij op locatie bij de klant. Als “knight in shining armour”, mag je wel zeggen, want zijn lakherstellende behandeling redt autolevens. Zijn diepzwarte, soepel rijdende Volvo V70 R is een hoogglanzend visitekaartje en heeft een extreem hoge aaibaarheidsfactor, maar Brouwer hashtagt: “#eyesdontleavefingerprints”. Met andere woorden: “Alleen kijken, niet aankomen!” Hij schrijft op deze plek over Volvo, autoverzorging, passie voor glans, het leven en de rest.