In werkelijkheid is polijsten een ultiem stiltegebied

CONTEMPLATIEJEUK EN POLIJSTFLOW

Als ik ga polijsten, zit ik in een flow. Ik mag me niet laten afleiden, want dan veroorzaak ik krassen of kan zelfs door de lak heen gaan. Wie mij kent, waagt het niet me te storen. De telefoon gaat op stil en dat wil heel wat zeggen, want die staat praktisch altijd aan, voor rappe sociale-media-respons. Woorden als contemplatie, flow, mindfullness en zen, daar krijg ik eigenlijk altijd een beetje jeuk van. In werkelijkheid is polijsten eigenlijk – ondanks het feit dat het apparaat best een stevig potje herrie maakt – een ultiem stiltegebied. Als ik de machine oppak, verdwijn ik bij wijze van spreken naar een Zweeds natuurgebied, waar ik vogeltjes hoor fluiten en rendieren zie dartelen. Leg ik hem weer neer en kijk ik op de klok, dan is de tijd verstreken zonder dat ik er erg in had en zonder dat mijn geest zich druk bezighield met dingen die allemaal nog op mijn to-do-lijst staan.

Ontspanning om in te lijsten: met geduld én precisie oneffenheden uit de bikkelharde Volvo-lak halen, met controlerende ogen en led licht. Polijstmiddel op de pad doen en verdelen. Langzaam horizontaal (1) en verticaal (2) werken, in de volgorde 1-2-1-2. Banen, ja zelfs overlappende vlakken. Afnemen met een microvezeldoek. Kunststof afplakken. Van grof naar fijn. Hoge of lage toeren, meer of minder uitslag. Altijd behoud van zo veel mogelijk lakdikte, strevend naar het beste resultaat. Snap je nu ook de jeuk van de deskundige? Polijsten voelt prettig en het stopt even de hectiek van de dag. Het is een vorm van meditatie. Ik denk nergens aan en dat levert daarna zelfs nog meer op, want waarschijnlijk broedt mijn onderbewuste stiekem op gesmede woorden, zoals dat elders op deze pagina zo mooi omschreven staat. Als ik uit mijn ‘bubbel’ kom, typen mijn vingers zo weer een portie gevatheid op Facebook, Twitter of Instagram.

Dus… ga je aan de slag met jouw polijstmachine? Zie het niet als een noodzakelijk kwaad of als iets dat veel tijd kost. Gun je auto zo’n kuurmoment en jezelf een Zweedse stilteretraîte. Maak er een ritueel van. Zet je telefoon op ‘emergency only’ en zorg ervoor dat er geen bezoek langskomt. Plan even geen andere dingen en vergeet niet om er van te genieten. Veel polijstplezier!

( Column #3 | Volvodrive Magazine | nr. 45 / 2018 )

Passie voor Glans | Detailing

MARINUS BROUWER

Is gedreven lakspecialist, ondernemer en woordensmid. Met veel slagvaardigheid en woordspelingen uit hij op social media als autoriteit op zijn gebied zijn passie voor glans, tevens de naam van zijn onderneming. Als je hem niet in zijn werkplaats vindt, werkt hij op locatie bij de klant. Als “knight in shining armour”, mag je wel zeggen, want zijn lakherstellende behandeling redt autolevens. Zijn diepzwarte, soepel rijdende Volvo V70 R is een hoogglanzend visitekaartje en heeft een extreem hoge aaibaarheidsfactor, maar Brouwer hashtagt: “#eyesdontleavefingerprints”. Met andere woorden: “Alleen kijken, niet aankomen!” Hij schrijft op deze plek over Volvo, autoverzorging, passie voor glans, het leven en de rest.