Met wetsanden en polijsten zijn koplampen nieuw

Passie voor glans | Detailing

EEN GOD IN HET DIEPST VAN MIJN GEDACHTEN

De wintertijd komt eraan. Het schemert en ik nader mijn huis, maar het is nog nét niet donker genoeg. Onderweg zie ik aan de horizon regelmatig een glimp van Thor tussen de wolken of eigenlijk de bliksem die aan zijn komst voorafgaat. De donder veroorzaakte hij met zijn hamer, die hij een naam gaf: Mjölnir. Hoe ik dat weet? Ooit eens opgezocht en aangezien ik slechts enkele woorden Zweeds spreek, onthoud ik als ezelsbruggetje gewoon Thors vernielzucht. Ik zie hem tierend en razend met zijn hamer zwaaien om te slopen en te m(j)öllen.

Graag mocht hij er reuzen een tik mee uitdelen. Hij doodde een wereldslang en hij was verder tuk op drank en op kötbullar (Zweedse balletjes, want ja, als ik het heb gegeten, onthoud ik het wel). Het recept daarvan komt trouwens eigenlijk uit Turkije en werd door de Zweedse koning Karel XII meegenomen uit Moldavië, dat destijds tot dat land behoorde. In mei 2018 is de herkomst van het recept eerlijk getwitterd door IKEA. Turkije reageerde vrij laconiek. Er is in het verleden wel meer onrechtmatig toegeëigend uit het land, aldus Metronieuws.

Terug naar Thor. De laatste lichtingen Volvo’s bezitten koplampen die naar hem vernoemd zijn. Soms echter heeft zelfs een formidabele kracht als hij een beetje hulp nodig om op krachten te blijven. Aan de lampen ligt dat niet; het zijn de weersomstandigheden die ervoor zorgen dat de kunststof dof wordt, wat de reflectie vermindert. In samenwerking met Thor, maar ook met mindere goden heb ik mij bekwaamd in koplampherstel. Het betreft een precisiewerkje waarvoor je wél even de tijd moet nemen. Met wetsanden en polijsten kun je de meeste lichtunits weer in showroomstaat brengen.

Nu wil ik nog even uitleggen waarom ik dan even dat rondje extra rijd tot het donker genoeg is. Ik heb graag eer van mijn werk. Als iets af is, moet je dat een beetje vieren, vind ik. Het mooiste moment beleef ik op de eerste donkere avond van het najaar. In één keer de vers gepoetste koplampen aan. Tadaaa! En er was licht. Het zijn de kleine dingen die het doen.

( Column #10 | Volvodrive Magazine | nr. 52 / 2019 )