Positief bekeken kan kiezen voor een fris nieuw kleurtje je leven misschien wel een verrassende wending geven

ON THE ROCKS

Laatst keek ik met mijn jongste zoontje naar series uit mijn jeugd, zoals Barbapapa en The Flintstones. Alles wat we in de jaren zeventig hadden, zoals een televisie of een bowlingbaan, kwam bij de Flintstones ook voor, maar dan met een steentijdtintje. ‘On the rocks’ zal ik maar zeggen. Het grappigst vond ik de auto van steen, die met de voeten werd aangedreven. Daardoor dwaalden mijn gedachten – vakidioot die ik ben – alweer af naar steenslag. Dit wordt gebruikt in de bereiding van asfalt, waarbij de ruwe structuur ervoor zorgt dat banden meer grip hebben. Door veelvuldig gebruik van het wegdek slijt de verbindende teerlaag echter. De steentjes komen los en kunnen worden opgeworpen door de wielen van een voorliggend voertuig, met vaak sterretjes in de voorruit of beschadigingen op de lak als resultaat. In beide gevallen geldt: niks doen verergert de situatie. Door aantasting van de laklaag kan zelfs roest ontstaan en dan ben je nog verder van huis. De tweesecondenregel oprekken naar drie of vier tellen draagt niet alleen bij aan je veiligheid, maar helpt tevens om steenslag zoveel mogelijk te vermijden. Een aparte soort weggebruikers doet dat niet, namelijk de zogenaamde bumperklevers. Zij hebben dus eerder te maken met steenslag.

Sterretjes in de voorruit kunnen gemakkelijk aangepakt worden. Een laklaag van steenslag herstellen is niet zo eenvoudig, al gaat het (auto)leven gewoon door. In het ergste geval blijkt overspuiten noodzakelijk. Positief bekeken kan kiezen voor een fris nieuw kleurtje je leven misschien wel een verrassende wending geven. Voordat je echter aan het allerergste denkt: veel steenslagbeschadigingen laten zich prima oplossen door effectief polijsten. Huub, huub, barbatruc… en je auto ziet er weer uit als nieuw. Yabba Dabba Doo!

( Column #8 | Volvodrive Magazine | nr. 50 / 2019 )

Passie voor Glans | Detailing

MARINUS BROUWER

Is gedreven lakspecialist, ondernemer en woordensmid. Met veel slagvaardigheid en woordspelingen uit hij op social media als autoriteit op zijn gebied zijn passie voor glans, tevens de naam van zijn onderneming. Als je hem niet in zijn werkplaats vindt, werkt hij op locatie bij de klant. Als “knight in shining armour”, mag je wel zeggen, want zijn lakherstellende behandeling redt autolevens. Zijn diepzwarte, soepel rijdende Volvo V70 R is een hoogglanzend visitekaartje en heeft een extreem hoge aaibaarheidsfactor, maar Brouwer hashtagt: “#eyesdontleavefingerprints”. Met andere woorden: “Alleen kijken, niet aankomen!” Hij schrijft op deze plek over Volvo, autoverzorging, passie voor glans, het leven en de rest.