Een ruime keuze aan broodjes, chips, snoep en frisdrank

VERLEIDING

’s Ochtends rond een uur of elf stond ik voor de ingang van een supermarkt in mijn broekzakken te zoeken naar het boodschappenlijstje dat mijn vrouw me had gegeven. De glazen schuifdeuren gingen open en ik zag een groepje jongeren kletsend en lachend naar buiten komen met een ruime keuze aan lekkere broodjes, zakken chips of snoep en flesjes frisdrank. Buiten ging alles meteen open. De scholieren liepen in een sliert van kleine groepjes weer richting school. Ik dacht even aan mijn eigen tijd als scholier. Een stapel boterhammen in een lunchtrommel met een appel, meer kreeg ik niet mee. Stel je toch eens voor dat ik dagelijks beschikking had gehad over al dat eten wat ik hier nu voorbij zag komen.

Maar goed, zien eten doet eten. Daar stond ik dan en ik kreeg een enorm lekkere trek toen ik al dat eten en frisdrank voorbij zag komen. Snel liep ik met een boodschappenkarretje naar binnen met mijn net opgediepte boodschappenlijstje in mijn rechterhand. Misschien ook even een koud flesje Cola-Cola of zo meegrijpen nu ik er toch was? Of wat frikandelbroodjes halen voor tussen de middag?

Met mijn kar vol boodschappen stond ik bij de gekoelde frisdranken, vlak voor de kassa. Ik had het flesje Coca-Cola al in mijn hand en liet het in het boodschappenkarretje zakken. Ik kon de cola bij wijze van spreken al proeven toen ik ineens de stem van mijn vrouw in mijn binnenste hoorde: “Marinus, we hadden toch de afspraak geen frisdrank meer, behalve bij speciale gelegenheden?” Ja dat klopt, we proberen als gezin wat meer bewust en gezond te eten. Minder frisdrank, koekjes en chips en meer gezonde snacks. Dat had ik inderdaad met haar afgesproken. Ik negeerde de stem van mijn vrouw en ik probeerde ter plekke een speciale gelegenheid te verzinnen die paste bij mijn enorme behoefte aan cola van dat moment.

Een verjaardag? Verdorie we hadden net zo’n beetje alle familieverjaardagen achter de rug. Een jubileum dan. Ja, dat was er wel maar dat zouden we al gaan vieren met een etentje. Wacht eens even… Ik had net een glascoating op een auto gezet en die was klaar voor aflevering zodra deze uitgehard was. Speciaal genoeg? Nee daar kwam ik niet mee weg. De voorruit van mijn Volvo is eindelijk vervangen! Nee, nee nee, allemaal niet echt speciaal genoeg om mijn vrouw (en mezelf) te overtuigen van het belang van mijn flesje cola.

Als ik voor iedereen meeneem, bedacht ik. Nee, dan was ik in overtreding van de huisregel. Of… als ik aan niemand iets zou zeggen en snel een flesje meesnaaide voor mezelf. Nee, kon ik ook niet maken. Nou ja dat kon ik wel doen, maar ik zou later thuis onmiddellijk door de mand vallen door verdacht gedrag. Ik ben een open boek wat dat betreft. Vertwijfeld stond ik met het flesje in mijn hand. Ik zette het langzaam terug en pakte in plaats daarvan water. Buiten draaide ik de dop van het flesje en nam ik een slok. Het was gekoeld en met dit weer veel beter. 

“Goed gedaan Marinus!”, zei ik. Soms moet je je zelf complimenteren. Niemand wist van de zware inwendige strijd die een paar minuten geleden in mijn binnenste had plaats gevonden voor de kassa. Ik heb de verleiding weerstaan.

( Stadscolumn #60 | 31 oktober 2023 )

Passie voor Glans Autolakspecialist Kampen

“WÖÖR BIJ D’R ENE VAN?”

Dat hoorde ik toen ik net (1995) in Kampen woonde. “Wat zeggen ze nou?”, dacht ik eerst. Later zag ik het ergens staan. Aha, zo schrijf je dat dus op zijn Kampers. Als iemand van “buitenaf” wist ik ook niet precies wat men hiermee bedoelde. Nu weet ik het wel natuurlijk. Je ontwikkelt een “oor” voor het Kampers dialect als je hier wat langer woont. Inmiddels kan ik zeggen dat ik er “ene” ben van Passie. Ah denkt u misschien, dan heeft ie het toch niet goed begrepen. Jawel hoor! Bij gebrek aan een Kamper familiestamboom heb ik mijn bedrijf Passie voor Glans tot Kamper stamboom uitgeroepen.

De meeste autoliefhebbers weten wie ik ben en als ze het nog niet weten, moeten ze maar gauw mijn website verder bezoeken. Ik uutprakkezeer voor u regelmatig een mooi “stukkien” over Kampen, over auto’s en wat me verder nog te binnen schiet. De inspiratie komt vanzelf want in Kampen gebeurt genoeg!