Toen kwam de volgende verrassing…

TIKTOKHAAR

Ik heb laatst verteld hoe ik ineens een kind met rood haar had. Toen onze jongste zoon de rode kleur toch een beetje zat werd, heeft hij zo’n tig keer geprobeerd de kleur er uit te wassen maar helaas was er voor het rode haarverfbad permanente verf gebruikt. De kleur moest er echt uit groeien. Ik begon net een beetje te wennen aan een kind met rood haar. Toen de volgende verrassing kwam…

Zondagavond schoven we aan tafel voor het avondeten. Onze jongste zou vijf minuten later komen, had hij doorgebeld, want hij was “met vrienden chillen” en de tijd vergeten. We zaten net aan de soep toen er een jongen via de achterdeur de keuken binnenkwam, die sprekend op onze jongste leek, maar dan zonder rood haar en met een hypermodern kapsel. Achter en opzij zo mega hoog opgeschoren dat het bijna kaal lijkt. Aan de voorkant een soort rechte, eh, ik noem het maar even “bloempotlijn”. Bovenop zat nog wat langer dik haar dat naar voren was gekamd. Best mooi geknipt. Ik had ‘m voor de vakantie nog even naar de kapper willen sturen, maar blijkbaar had hij dit zelf al geregeld. We zaten wel ff te kijken naar deze nieuwe “verrassing”.

Onze jongste zoon vertelde dat achter de “Frietzaak” de Miljonhair zit. “Miljonhair” is de naam van een kapper die actief is op TikTok. Sommige van onze jongste zoons klasgenoten waren al door deze meneer geknipt. En onze jongste wilde ook wel graag zo’n kapsel. Zijn zakgeld was niet toereikend hiervoor. Met de kapper was hij daarom overeengekomen dat deze zijn haar zou knippen onder voorwaarde dat de kapper een TikTok-filmpje plaatst van het “High fade” knipproces (high fade is de naam van zo’n kapsel). Dit vond onze jongste natuurlijk geen enkel probleem.

“Ik wil met je afspreken dat je dit soort verrassingen voortaan eerst met ons overlegd”, zei ik tegen hem. “Oók als er een kans is dat we ‘nee’ zeggen.” “Maar pap, de kapper heeft toch gebeld en eerst met mama overlegd”, zei hij. “En mama zei ja!” Ik keek mijn vrouw aan. Die knikte bevestigend en lachte. Waarom weet ik dit soort dingen altijd als laatste? De jongste weet precies aan wie hij dit soort dingen het beste kan vragen. “Trouwens”, zei hij. “Overleg jij ook even met ons voortaan als je weer eens over ons schrijft?” “Eh”, zei ik schuldbewust, want dat heb ik misschien niet altijd even consequent gedaan. Ik heb ter plekke plechtig beloofd dat er voortaan eerst gescreend wordt door mijn gezinsleden als zij er in voorkomen.

En wat betreft het kapsel. Tussen u en mij: ik kon maar niet wennen aan een kind met rood haar. Al het rood is er nu gelukkig uitgeknipt. Die man kan knippen! Ik vind dit kapsel duizend keer, wat zeg ik, een miljon, eh, miljoen keer mooier. Misschien ga ik binnenkort zelf ook een keertje.

( Stadscolumn #58 | 31 augustus 2023 )

Passie voor Glans Autolakspecialist Kampen

“WÖÖR BIJ D’R ENE VAN?”

Dat hoorde ik toen ik net (1995) in Kampen woonde. “Wat zeggen ze nou?”, dacht ik eerst. Later zag ik het ergens staan. Aha, zo schrijf je dat dus op zijn Kampers. Als iemand van “buitenaf” wist ik ook niet precies wat men hiermee bedoelde. Nu weet ik het wel natuurlijk. Je ontwikkelt een “oor” voor het Kampers dialect als je hier wat langer woont. Inmiddels kan ik zeggen dat ik er “ene” ben van Passie. Ah denkt u misschien, dan heeft ie het toch niet goed begrepen. Jawel hoor! Bij gebrek aan een Kamper familiestamboom heb ik mijn bedrijf Passie voor Glans tot Kamper stamboom uitgeroepen.

De meeste autoliefhebbers weten wie ik ben en als ze het nog niet weten, moeten ze maar gauw mijn website verder bezoeken. Ik uutprakkezeer voor u regelmatig een mooi “stukkien” over Kampen, over auto’s en wat me verder nog te binnen schiet. De inspiratie komt vanzelf want in Kampen gebeurt genoeg!