Tussen de auto’s in stijl met een mondkapje?

Passie voor glans | Detailing

DAAR STOND ZIJ INEENS…

Een dame in een prachtige rode fifties jurk, met daar overheen een fifties leren jack. Zij stond op fifties schoenen, met een fifties tasje om de arm, haar fifties make-up bij te werken in het spiegeltje van mijn auto.

Daarna checkte zij in de lakspiegeling van mijn zwarte Volvo nog even of haar outfit wel netjes genoeg zat. En ik? Ik stond wel even verbluft te kijken. Net of ik zojuist met een tijdmachine naar de fifties was gereisd. Haar outfit paste prima bij de omgeving: de klassieke auto’s op het internationaal klassieker-evenement Classicsnl in Leeuwarden.

Als u in Kampen woont, kent u haar misschien wel van de woonwinkel in de Oudestraat, maar ik had haar dus nog nooit eerder gezien. En vlak daarop werd ik aan haar voorgesteld: vintage liefhebber: Anneke Helleman. Zij was die dag gezellig met een kennisje van me meegekomen naar het Classicsnl evenement. En zij kwam bovendien in stijl met de omgeving.

De kennis had een camera mee en fotografeerde Anneke, die van de enthousiaste standhouders best wel even in een paar auto’s mocht stappen, voor een kiekje! Zowel Anneke als de kiekende kennis hoefden dit nauwelijks te vragen. De standhouders boden het al spontaan aan.

Er was tussen de bedrijven door ook nog wel tijd om gezellig te kletsen en zo kwam ik erachter dat de leren jas die Anneke droeg niet vintage gekocht was, maar dat zij deze leren jas zélf minutieus beschilderd had. Inmiddels zie ik op Anneke’s facebook dat er aardig wat mensen op deze aardbol rondlopen in een door haar beschilderd leren jack. Veel veteranen laten door haar een jas beschilderen als herinnering aan een bijzonder momentum of aan een bijzondere tijd. En niet alleen leren jassen maar ook tassen, schoenen en portemonnees neemt zij onderhanden.

Zoals jullie weten, ontmoet ik altijd graag anderen die net als ik passie hebben voor hun vak. En reken maar dat Anneke passie heeft voor haar vak. Zij kan vol enthousiasme vertellen over haar inspiratie en haar werk.

Goed weer terug naar het evenement met mijn verhaal nu… Op een gegeven moment werd het al weer behoorlijk druk op de beursvloer. Te druk om verder te kletsen. Voor ik het wist, stonden er tig mensen om mijn Volvo heen te wachten op een demonstratie. Het evenement dat ik beschrijf, vond plaats in oktober 2017. Zoveel drukte tijdens één evenement dat kun je je in deze coronatijd eigenlijk bijna niet meer voorstellen. Laten we met zijn allen hopen dat het toch snel weer mogelijk zal zijn om naar dit soort evenementen te kunnen gaan op de ongedwongen wijze zoals we deden voor coronatijd.

Het is nog even behelpen mensen: met 1,5 meter afstand houden, niet zingen maar neuriën, hygiëne-spray en mondkapjes. Of lopen we in de toekomst tijdens zo’n evenement toch weer massaal tussen de klassieke auto’s maar dan in stijl met fifties handschoenen en fifties mondkapjes?! We zullen het zien!

Voor alle duidelijkheid! Anneke beschildert nieuwe én vintage leren jassen. Als je meer wilt weten kijk dan op instagram, op facebook of op annekehelleman.nl

( Stadscolumn #19 | 25 november 2020 )

Passie voor Glans Autolakspecialist Kampen

“WÖÖR BIJ D’R ENE VAN?”

Dat hoorde ik toen ik net (1995) in Kampen woonde. “Wat zeggen ze nou?”, dacht ik eerst. Later zag ik het ergens staan. Aha, zo schrijf je dat dus op zijn Kampers. Als iemand van “buitenaf” wist ik ook niet precies wat men hiermee bedoelde. Nu weet ik het wel natuurlijk. Je ontwikkelt een “oor” voor het Kampers dialect als je hier wat langer woont. Inmiddels kan ik zeggen dat ik er “ene” ben van Passie. Ah denkt u misschien, dan heeft ie het toch niet goed begrepen. Jawel hoor! Bij gebrek aan een Kamper familiestamboom heb ik mijn bedrijf Passie voor Glans tot Kamper stamboom uitgeroepen.

De meeste autoliefhebbers weten wie ik ben en als ze het nog niet weten, moeten ze maar gauw mijn website verder bezoeken. Ik uutprakkezeer voor u regelmatig een mooi “stukkien” over Kampen, over auto’s en wat me verder nog te binnen schiet. De inspiratie komt vanzelf want in Kampen gebeurt genoeg!