Een stukje karakter van de vorige eigenaar

Passie voor glans | Detailing

DONORSCHAP

Volgens de nieuwe wet van 1 juli 2020 komt iedereen vanaf 18 jaar in het donorregister te staan. Als je ‘ja’ invult kunnen je organen en weefsels geoogst worden na je overlijden. In het andere geval geef je helemaal geen toestemming of mag iemand die je aanwijst later die beslissing nemen. Mijn buurman is donor. Niet vrijwillig, dat moet ik erbij zeggen. Het werd hem niet gevraagd, het overkwam hem: diefstal van een belangrijk orgaan, op brute wijze.  Na het intikken van zijn autoraam is de airbag geoogst als een rijpe vrucht. Waarschijnlijk vindt nu ergens in Europa een transplantatie plaats en rijdt er straks een voertuig rond met zijn orgaan. Ik hoop op afstoting, want ik vind het geen stijl om uit de ene auto een vitaal orgaan te roven en daarmee een andere te begunstigen.

De kans op gedwongen donorschap in onze buurt is de laatste tijd bijzonder groot, nadat er al zeven keer een airbag in het niets verdween. Je hoort wel eens zeggen dat na een transplantatie de ontvanger van een nieuw orgaan soms ongevraagd een stukje karakter van de vorige eigenaar krijgt. Mijn buurman rijdt uit puur enthousiasme nog weleens te hard en ik hoop dat deze eigenschap zich via de airbag met factor tien verveelvoudigt. Ik stel me voor dat het voertuig in kwestie voor iedere flitspaal automatisch met een pittige sprint versnelt, om dagelijks een leuke boete op te lopen. Als er zoiets bestaat als universeel evenwicht, dan hoop ik dat mijn buurman weer een nieuwe airbag in zijn auto kan installeren dankzij een grote prijs van de Postcode Loterij, die toevallig in onze straat valt. Blijf ik toch nog even in deze buurt wonen.

( Column #13 | Volvodrive Magazine | nr. 55 / 2020 )

Passie voor Glans | Detailing

MARINUS BROUWER

Is gedreven lakspecialist, ondernemer en woordensmid. Met veel slagvaardigheid en woordspelingen uit hij op social media als autoriteit op zijn gebied zijn passie voor glans, tevens de naam van zijn onderneming. Als je hem niet in zijn werkplaats vindt, werkt hij op locatie bij de klant. Als “knight in shining armour”, mag je wel zeggen, want zijn lakherstellende behandeling redt autolevens. Zijn diepzwarte, soepel rijdende Volvo V70 R is een hoogglanzend visitekaartje en heeft een extreem hoge aaibaarheidsfactor, maar Brouwer hashtagt: “#eyesdontleavefingerprints”. Met andere woorden: “Alleen kijken, niet aankomen!” Hij schrijft op deze plek over Volvo, autoverzorging, passie voor glans, het leven en de rest.