Don’t try this at home: Een ongeloofwaardig verhaal

Passie voor Glans Autolakspecialist

OORZAAK SCHADE

Om de schade aan een auto goed te kunnen behandelen, is het voor mij handig te weten onder wat voor omstandigheden de schade is veroorzaakt. Voor de vuist weg noem ik een paar schadevoorbeelden: één of meerdere kuiltjes in de lak veroorzaakt door een fikse hagelbui; een harslaagje op de lak veroorzaakt door onder de bomen te staan of verkleuring op de lak door de besjes van een struik naast de auto.

Aanpak schade sneller opgelost

Als ik bijvoorbeeld weet (in het geval van de bessenstruik en de vlekken op de auto) wat voor vlekken het zijn, kan ik al vrij snel het juiste middel vinden waarmee ik deze aan kan pakken. Dat bespaart de klant al kosten. Als ik niet weet waardoor de vlekken zijn veroorzaakt. Ja dan ben ik soms langer aan het werk voor ik het juiste oplosmiddel te pakken heb. Goed, ik was dus druk bezig met een Corvette in mijn werkplaats toen de telefoon ging. Een jongedame die zeer dringend mijn expertise nodig had. Schade omschrijving: schaafvlekken op zijkant van de auto.

Banana Split

“Ja, er zaten zulke vieze moddervlekken op de auto, die wilde ik er af halen voor mijn vriend thuis kwam, dus die vlekken heb ik behandeld met een schuursponsje”, zei de dame die ik aan de lijn had. Mijn mond viel open, er kwam even geen geluid uit. Een schuursponsje. Op de autolak. Dit was niet echt. Toch? Zat ik misschien in Banana Split? Of een ander programma waarin ik voor de gek werd gehouden?

“Hallo, ben je er nog?”, vroeg ze. “Jazeker”, zei ik. “Ik zou de auto eerst willen zien voordat ik iets kan zeggen over de behandeling die nodig is.” We maakten een afspraak en een dag later stond ze met de Renault Mégane van haar vriend voor de werkplaats. U denkt hier misschien; “Nou maak je het wel erg bont Marinus; is dit wat je hier nou schrijft wel echt waar? Dit is toch gewoon verzonnen? Ik stop hier met lezen”. Voor jullie ongelovige Thomassen plaats ik daarom onderaan een linkje en een foto (met toestemming van de dame) als bewijs.

Handig spul

Wij hebben thuis van die handige schuursponsjes, u kent ze wel van die geelgroene dingen. Superhandig spul als de afwas niet helemaal schoon is. Als je iets even grondig wilt reinigen van vuil. Schilderwerk reinigen of ontvetten. Even een klein aanzetje met de schuurkant en voilà. Ik gebruik die sponsjes echt voor van alles. You name it. Maar hoe handig ze ook zijn. Ik wil hier (nu ik zelf heb meegemaakt dat iemand een schuursponsje heeft gebruikt op de auto) toch even zeggen gebruik NOOIT schuursponsjes op autolak mensen. Autolak kan best wat hebben maar zelfs een voorzichtige aai met een schuursponsje is de goden verzoeken.

Highlights

De zijkant van de Mégane zag er eerlijk gezegd uit of deze bij de kapper highlights had gekregen. Gelukkig had de dame in kwestie niet zo hard geschuurd dat ze door de laklaag heen gegaan was, maar op de plaatsen waar ze de vlekken had behandeld was de lak lichter van kleur en erg mat. Dit ging ik voor haar oplossen, vertelde ik haar. Al wat opgeluchter ging ze naar huis. En ik toog aan het werk.

Eerst wassen en kleien om al het vuil weg te halen. Ook als je denkt dat er niks zit, heeft kleien altijd zin! Het bewijs van mijn bewering zie je absoluut aan de klei als je klaar bent met de behandeling. Na een grondige polijstbehandeling, een voeding en een waxlaagje zag de auto er weer gloednieuw en egaal uit. En de dame was dan ook zeer, zeer blij toen ze de auto weer in volle glorie zag staan. Ze kon nadat de auto weer opgeknapt was zelfs wel om haar “schuursponsjesactie” lachen en ze heeft het hele verhaal op social media gedeeld. Als ik de titel had mogen verzinnen had ik er bij gezet: “Don’t try this at home”.

Linkje en foto’s: Kunst op de lak

( Glansblog #5 | 8 december 2021 )