Met een jonger model naar huis

Passie voor glans | Detailing

Model

Een klant e-mailde. “Mijn man is binnenkort jarig. En ik wil hem graag verrassen met een blinkend schone auto. Er zit een grote vlek op de motorkap die er in de wasstraat niet afgaat. Of ik die er uit kon krijgen?” Ik moest er eerst even naar kijken dit goed te kunnen inschatten. We maakten daarom een vrijblijvende afspraak.

Dof

Op maandochtend parkeerde een dame van een jaar of 40 een Volkswagen Tiguan voor de werkplaats. Ik bekeek de eerdergenoemde vlek op de auto en het was gelijk duidelijk dat de lak op de héle motorkap behoorlijk dof was. En ook dat ik dit prima kon oplossen.

Van testreiniging tot dieptereiniging

Waar de klant bij was, heb ik op een klein vlak een testreiniging gedaan. “Mooi”,  zei ze toen ze het resultaat zag. Toen vroeg ze me of ik dan ook de vette vingers die zichtbaar waren op sommige gedeelten van de lak kon verwijderen. Jazeker. Ik liet het zien op een klein stukje van de auto.

Witte klei wordt bruin en groen na gebruik

Ik vertelde haar aan de hand van de knalrode VW up! waar ik net de laatste hand aan legde, hoe de Tiguan er uit zou kunnen zien met een dieptereiniging en een waxlaag. En ik legde haar ook uit dat wax aanbrengen pas zin heeft als de auto echt goed schoon is. Zelfs als een auto is gewassen, zie je pas bij het kleien hoeveel vuil er nog op zit. Ik liet haar een stukje klei zien dat ik eerder had gebruikt. De witte klei had na gebruik een vieze bruine en groene kleur gekregen.

Ingepland

“Oh, maar dát ziet er goed uit,” zei de klant, toen ze het testgedeelte inspecteerde waar de vieze vingers eerder te zien waren. “Bijna als nieuw, weet je wat,” zei ze en ik zag haar even denken: “Behandel de hele auto maar.” Of de auto voor haar mans verjaardag klaar kon zijn? Ik moest wel even snel schuiven met mijn planning maar ja, dat kon. De Tiguan werd ingepland.

Toveren

De dame heb ik niet meer teruggezien. En de verjaardagverrassing was zeker toch thuis alvast besproken, want nadat hij het een en ander had gehoord, besloot haar man dat hij die “laktovenaar” ook wel eens aan het werk wilde zien. Hij kwam de auto daarom zelf brengen. Of ik maar even wilde “toveren”. Ik liet weer een kleine testreiniging zien. De man had nog niet eerder gebruik gemaakt van detailing voor zijn auto en was prompt “verkocht”.

Met een jonger model naar huis

Op de ochtend van zijn verjaardag kwam hij zelf de auto halen. Ik feliciteerde hem met zijn verjaardag. “Bedankt. Mijn vrouw haalt de taart en ik de auto”, zei hij. En hij liep om zijn Tiguan heen. “Wow.”, zei hij en daarna zei hij nog eens: “wow” en hij liep nog een keer om de auto heen. “Mooi”, zei hij grijzend. “Ze ziet er bijna weer uit als een jonger model”, zei hij met een vette knipoog naar mij. Ondanks het te vroeg verklapte detailinggeheim was de verrassing overduidelijk geslaagd. “Ik moet er vandoor”, zei hij. En hij stapte in, zette heel cool zijn Ray Ban op, startte en daar ging hij, samen met zijn jonger model. Naar huis. Naar zijn vrouw. Die met de verjaardagstaart op hem wachtte.