Het een en ander aan bijzondere modellen bekijken

PUZZELRIT

Onze jongste zoon is geïnteresseerd in auto’s. Ik hoef hem niks te vertellen. Hij weet behoorlijk wat van de technische aspecten van onder andere de nieuwste modellen Porsche, Audi of Mercedes-Benz. Geen Tesla’s. Tesla’s zijn elektrisch en als een auto elektrisch is, maakt hij een geluid dat ik bijna niet kan opschrijven. Het klinkt als: Húhhhhhhh. Het geluid in kwestie betekent in feite dat ik maar beter niet elektrisch kan gaan rijden omdat ik dan de eeuwige afkeuring van de jongste over mijzelf afroep.

Omdat ik voor mijn werk bij een klant in Amsterdam moest zijn, nam ik hem mee. Als hij zich even rustig kon houden en zichzelf vermaken tijdens mijn gesprek met de klant, beloofde ik hem, zouden we daarna samen auto’s gaan spotten in de Pieter Cornelisz Hooftstraat in Amsterdam. Hij was muisstil tijdens mijn gesprek. De PC was een bijzondere ervaring. Onze zoon en ook ik keken onze ogen uit. Maar ook in Kampen valt wel het een en ander aan bijzondere modellen te bekijken.

Een maandje later maakte ik aanstalten met onze jongste zoon samen naar een oldtimerbijeenkomst in Emmeloord te rijden. Hij zag, terwijl we nog in Kampen reden, een mooie Porsche. “Pap, kijk! Een Porsche GT2 RS!!! Kunnen we daar achteraan?” riep hij enthousiast. Ik vind, ook op mijn leeftijd, zowel mooie auto’s als een achtervolging leuk. Supervader als ik ben, zette ik de achtervolging in met een stadsslakkentempo van dertig kilometer per uur.

Ik zette de cd-speler aan waarin een cd zat met, vond ik, een leuk achtervolgingsmuziekje. Zo leek het net of we in een film meespeelden waarin wij de hoofrollen hadden. “Yeeha!”, riep ik. Denkend aan de goede oude tijd waarin ik aan de buis gekluisterd zat voor een aflevering van The Dukes of Hazzard. Onze jongste zat naast mij en keek me even aan met een blik van: “ik hoor hier niet bij.” Snel concentreerde ik me daarom op mijn belangrijkste taak. Vader en chauffeur van een twaalfjarige autospotter.

De GT2 RS reed naar een parkeerplaats in Kampen. En daar stonden nog veel meer modellen. We waren terecht gekomen op de pauzeplek van een Porsche puzzelrit. De oldtimers in Emmeloord hebben we gelaten voor wat het is. Waarom zou je tenslotte helemaal naar een auto-evenement buiten de stad gaan als je in Kampen meer dan genoeg aan mooie auto’s kunt bekijken!

( Stadscolumn #50 | 31 december 2022 )

Passie voor Glans Autolakspecialist Kampen

“WÖÖR BIJ D’R ENE VAN?”

Dat hoorde ik toen ik net (1995) in Kampen woonde. “Wat zeggen ze nou?”, dacht ik eerst. Later zag ik het ergens staan. Aha, zo schrijf je dat dus op zijn Kampers. Als iemand van “buitenaf” wist ik ook niet precies wat men hiermee bedoelde. Nu weet ik het wel natuurlijk. Je ontwikkelt een “oor” voor het Kampers dialect als je hier wat langer woont. Inmiddels kan ik zeggen dat ik er “ene” ben van Passie. Ah denkt u misschien, dan heeft ie het toch niet goed begrepen. Jawel hoor! Bij gebrek aan een Kamper familiestamboom heb ik mijn bedrijf Passie voor Glans tot Kamper stamboom uitgeroepen.

De meeste autoliefhebbers weten wie ik ben en als ze het nog niet weten, moeten ze maar gauw mijn website verder bezoeken. Ik uutprakkezeer voor u regelmatig een mooi “stukkien” over Kampen, over auto’s en wat me verder nog te binnen schiet. De inspiratie komt vanzelf want in Kampen gebeurt genoeg!