Of zit ik nou teveel in een bubbel?

TENNISBALLEN IN DE BINNENSTAD

Kent u Goosen? De meesten van u toch wel denk ik? Of zit ik nou teveel in een bubbel, waarbij ik denk dat iedereen Goosen kent?! Nou vooruit! Voor Kampenaren die Goosen nog niet kennen: Th. Goosen is al een eeuwigheid een kansspelentabaktijdschriftkantoorsouvenirboekhandelwinkel op de Oudestraat middenin de stad tegenover ons Stedelijk Museum Kampen.

Een kennis van mij vertelde dat ze in de stad op zoek was naar een blik tennisballen om bij haar donzen jas in de droger te gooien. Vraag me niet waarom. Ik houd me wel bij mijn autolakkennis.

Maar goed op zoek naar tennisballen dus. Wat doe je in zo’n geval? Online bestellen? Dat kan. Maar soms is het gewoon leuk iets in een echte winkel te kopen. Als je tijd hebt tenminste. Dus als je even een Kampers kwartiertje over hebt, ga je snel de sportzaken af. Dat deed de kennis over wie ik het heb tenminste. Maar niks hoor. In de sport gerelateerde winkels aan de Oudestraat, waar je mogelijk nog wel een tennisbal zou kunnen verwachten, lag niks.

Tot iemand in zo’n sportkledingzaak riep: “Heb je Goosen al geprobeerd?” “Goosen?”, zei de kennis. “Echt niet, dat is toch een boekhandel/tabakszaak?!” “Probeer toch maar”, kreeg de kennis het goedmoedige advies. Nou doet niets aan de buitenkant of de etalages bij Goosen vermoeden dat ze daar ook tennisballen verkopen. Maar toch is het zo. Op wonderbaarlijke wijze lag er daar een heel setje op haar te wachten toen ze er naar vroeg. Dus de kennis ging blij verrast weer naar huis met haar aanwinsten. Haar verhaal leen ik bij deze (met toestemming natuurlijk) even om mijn punt te maken.

Goosen heeft dus gewoon iets bijzonders. En daarmee bedoel ik dat Goosen op wonderbaarlijke wijze wel vaak precies schijnt te hebben wat je nodig hebt. Het is geen gigantisch pand of zo, maar toch, als je binnenstapt lijkt er meer in te kunnen dan je aan de buitenkant kunt zien. Voor de kenners: vergelijk de ruimte maar een beetje met de knapzak van Douwe Dabbert.

Bijna overal waar je komt verkopen ze dezelfde saaie postzegel met maar één hoofd er op. Maar niet bij Goosen mensen. Hier kun je nog extravagant kiezen uit verschillende series om zo iets leuks te maken van je zending! Fantastisch toch?! De bovenverdieping is beslist een verrassend en wonderlijk fenomeen. En dat komt voornamelijk omdat Goosen behalve carnavalskleding en pruiken en schmink en zo, – en hier komt het kind in mij naar boven – ook een bijzonder interessante collectie fopartikelen verkoopt waarmee je de leukste geintjes uit kunt halen..

En dan verkopen ze nog loten. Euroloten, staatsloten, krasloten, je kan het zo gek niet bedenken of ze hebben het. Heel af en toe waag ik een één vijfde kansje. Voor de leuk! En als ik dat dan doe, doe ik dat altijd bij Goosen. Samen met mijn jongens kijk ik dan zodra de trekking bekend is.

Winnen doen we niet. Dat komt hoop ik nog. Als we een klapper hebben dan moet het wel een lot van Goosen zijn, vind ik. In deze tijd van internetshoppen vind ik het superleuk, dat wij in Kampen, ook in de binnenstad, nog een echte onvervalste Th. Goosen winkel hebben. Nu ik dit verhaal zo teruglees, is het bijna een ode. Een ode aan Goosen. Tja het is nou eenmaal niet anders. Ik hou gewoon van kansspelentabaktijdschriftkantoorsouvenirboekhandelwinkels! Die ook nog tennisballen verkopen!

( Stadscolumn #20 | Kampen Online | 9 december 2020 )