Op een schoon motorblok maak je de heerlijkste maaltijden

Passie voor Glans | Detailing

ONDER DE KAP

Lakonderhoud is belangrijk, maar hoe zit het eigenlijk onder de kap? Het motorblok wordt nog wel eens vergeten. Ook hier geldt: verzorging en onderhoud vormen de beste methode voor een lang en gelukkig autoleven… en dat niet alleen. Op een schoon motorblok maak je de heerlijkste maaltijden. Zo heb ik een klant die graag wilde dat ik de V8 van zijn Chevy reinigde om een reden die mij zeer goed in de oren klonk. Hij wilde er namelijk graag op gaan koken. Onlangs kreeg hij van zijn vriendin het boek “Motorkoken voor beginners” en nu is hij van plan de recepten te gaan uitproberen tijdens hun reisje naar Tsjechië.

Zijn verhaal intrigeerde mij en ik wilde meer weten. ’s Avonds thuis even googelen, natuurlijk. Wat kon je in de jaren zestig doen tijdens een lange reis door Amerika over de highway, in de snikhete zon? Juist! Je ging iets lekkers klaarmaken op het motorblok. Twee schrijvers uit België wilden deze aparte kookmethode een beetje updaten naar nu. Een paar recepten uit het boek: motormix van kippenborst, gevulde aardappelen met grijze dieseldampgarnalen en vanille-ijs met warme radiatorkersen. De bereidingstijden worden niet uitgedrukt in minuten, maar in kilometers. Bijvoorbeeld: gebakken aardappelen honderd kilometer. Karbonade 400 kilometer. Goed verpakken is wel van groot belang. Ik las ergens dat de schrijvers van het boek, Olivier Elen en Bob van Laerhoven, de wegenwacht moesten bellen na een ongelukje met de gescheurde verpakking van een croque monsieur, waarbij de kaas de carburateur in liep. Geïnspireerd door het verhaal van mijn klant maakten we tijdens onze reis door Zweden onze eerste tosti’s op het motorblok. Ik denk dat ik het boek maar op mijn verlanglijstje zet.

( Column #23 | Volvodrive Magazine | nr. 65 / 2022 )

Passie voor glans | Detailing

MARINUS BROUWER

Is gedreven lakspecialist, ondernemer en woordensmid. Met veel slagvaardigheid en woordspelingen uit hij op social media als autoriteit op zijn gebied zijn passie voor glans, tevens de naam van zijn onderneming. Als je hem niet in zijn werkplaats vindt, werkt hij op locatie bij de klant. Als “knight in shining armour”, mag je wel zeggen, want zijn lakherstellende behandeling redt autolevens. Zijn diepzwarte, soepel rijdende Volvo V70 R is een hoogglanzend visitekaartje en heeft een extreem hoge aaibaarheidsfactor, maar Brouwer hashtagt: “#eyesdontleavefingerprints”. Met andere woorden: “Alleen kijken, niet aankomen!” Hij schrijft op deze plek over Volvo, autoverzorging, passie voor glans, het leven en de rest.