De wasstraat zal een witte waas op de koplampen er nooit af kunnen krijgen

WITTE WAAS EN KOFFIE MET KOEKJES

Laatst kreeg ik een klant in mijn werkplaats die werd doorverwezen door de garagehouder die het onderhoud van zijn auto doet. “Die koplampen”, had de garagehouder gezegd. “Daar zit een flinke witte en gele waas op. Zo ben je een stuk minder zichtbaar op de weg.” “Ik heb het gezien”, zei zijn klant. “Ik ben al meerdere keren door de wasstraat geweest, maar de witte waas gaat er gewoon niet af.”

Ik vroeg waar hij zijn auto meestal had staan. De auto bleek vaak naast zijn huis te staan op een zeer zonnig plekje op het zuiden. Met zoveel en zo vaak zon op de auto is het beslist goed mogelijk dat koplampen sneller een witte waas krijgen. De auto ziet er ouder uit dan hij is. Een auto oogt meteen ook minder verzorgd en is bovendien voor anderen slecht zichtbaar. Plus de lichtopbrengst op de weg in het donker is natuurlijk ook minder.

Niet iedereen is bekend met het begrip detailing. Deze meneer was er nog niet eerder mee in aanraking gekomen. Ieder jaar een APK, de ene keer een kleine onderhoudsbeurt en eens in de zoveel tijd een grote onderhoudsbeurt. En schadeherstel dat kende hij natuurlijk wel. Maar detailing? Nee.

“De wasstraat zal een witte waas op de koplampen er nooit af kunnen krijgen. Het kunststof van de lamp is aangetast”, legde ik mijn klant uit. “En dat is iets wat je niet kunt wegwassen.” Hij zat in de werkplaats aan de koffietafel en stelde geïnteresseerd de ene na de andere vraag over wat ik allemaal deed. Ik beantwoordde zijn vragen terwijl ik de koplampen aanpakte. Hij had tijd genoeg denk ik, die dag, want hij bleef zitten tot de koplampen helemaal helder waren. Met lampen die er uit zagen als nieuw en een paar koppen koffie met koekjes achter de kiezen, reed hij weer naar huis.

( Glansblog #8 | 4 mei 2022 )