Columns

Meer columns

Abonneer je nu op Volvodrive Magazine

Marinus Brouwer (1969) is gedreven lakspecialist, ondernemer en woordensmid. Met veel slagvaardigheid en woordspelingen uit hij op social media als autoriteit op zijn gebied zijn passie voor glans, tevens de naam van zijn onderneming. Als je hem niet in zijn werkplaats vindt, werkt hij op locatie bij de klant. Als ‘knight in shining armour’ mag je wel zeggen, want zijn lakherstellende behandeling redt autolevens. Zijn diepzwarte soepel rijdende Volvo V70 R is een hoogglanzend visitekaartje en heeft een extreem hoge aaibaarheidsfactor, maar Brouwer hashtagt: ‘#eyesdontleavefingerprints’. Met andere woorden: ‘Alleen kijken, niet aankomen!’ Hij schrijft op deze plek over Volvo, autoverzorging, passie voor glans, het leven en de rest.

GRILL(E)MASTER

De grillmaster van onze familie, dat ben ik. Braden, schroeien, grillen, ik doe het allemaal, hoewel het vlees bij ons in huis tegenwoordig steeds vegetarischer wordt. Met een leren schort voor, indrukwekkend barbecuegereedschap en een dito messenset voel ik mij top. Het door mij gegrilde vlees smaakt goddelijk lekker, ook het vegaspul. Je bent grillmaster of je bent het niet.

Het schoonmaken van het materiaal, daar kijk ik dan weer niet zo naar uit. Ik heb natuurlijk wel zo mijn methode, maar geef mij liever een Volvogrille. Hoe langer je iets laat aankoeken, hoe langer het kost de rommel er weer vanaf te krijgen. Dat geldt voor de barbecue, maar zeker ook voor de grille, daarom geef ik even wat tips.

Bij verwijderen van het rooster kunnen de schroefjes snel doordraaien, dus spuit ze in met een beetje WD-40. Gebruik anti-insectenspray om alle vastgekoekte beestjes los te weken, was de zaak goed en ga het overgebleven vuil voorzichtig te lijf met een kleine, zachte (tanden)borstel en ontvetter. Dit is een precisiewerkje, waarin je je helemaal kunt verliezen. Na het weghalen van alle troep behandel je het chroom met Belgom en een zachte doek. Denk ook aan de finishing touch, ter bescherming. Als je dan vervolgens opkijkt van een hoogglanzende grille, blijkt de tijd – net als bij mij – iets sneller verstreken dan de bedoeling was.

Oei! Mijn familiebarbecue start om zes uur! Ik spoed me naar huis, want mijn gezin wacht natuurlijk vol ongeduld op de grillmaster. Bij aankomst staat de oudste zoon met mijn lerenschort aan voor de familie te jongleren met de fles hete saus, terwijl de hamburgers al sissend op het rooster liggen. Het lijkt erop dat deze grillmaster de titel over niet al te lange tijd zal moeten delen.

( #15 Volvodrive Magazine nr. 57 / 2020 )

PEEKAA

“Pap, wat is Peekaa?” vroegen mijn jongens mij ooit. Ik legde uit dat we vroeger geen auto’s hadden, maar paarden, die bijvoorbeeld een tram trokken. Vervolgens vertelde ik dat toen de stoommachine kwam, het vermogen daarvan vergeleken werd met het arbeidsvermogen van zo’n dier. Met andere woorden, pk, paardenkracht. Na samen even googelen kwamen we er achter dat deze qua waarde gelijk ligt aan de Duitse Pferdestärke (PS), terwijl de horsepower (HP) in Engeland een pietsie groter is. Er bestaat al vele decennia een andere, moderne term kilowatt, uit het SI-eenhedenstelsel. Grappig eigenlijk als je er bij stilstaat dat we in de volksmond nog steeds zo’n sterk verouderde term gebruiken.

Nu ik toch over peekaa vertel, wil ik u graag waarschuwen voor de formidabele kracht van paardentanden. Paarden zijn namelijk tuk op autolak, die voor hen als een echte traktatie geldt, zeker wanneer hij volop glanst. Ze vinden het heerlijk om eraan te knagen en zien het als één groot koekblik. Het schijnt ze bovendien goed te bekomen, want er zijn nog geen paarden ziek gemeld in de media wegens het eten van autolak.

Metallic spant de kroon qua aantrekkingskracht, een fenomeen dat boswachters al langer kennen. Het grote publiek nog niet, maar dat krijgt tegenwoordig een seintje via een speciaal ontworpen waarschuwingsbord bij natuurgebieden. Als ik landelijk gebied in trek zet ik mijn auto, die natuurlijk nog meer glanst dan de meeste andere, zo veilig mogelijk neer en zodra ik in de omgeving een paard zie, spreek ik het even aan: “Snoep verstandig, jongen. Eet een appel.” Uit voorzorg geef ik er eentje, want met paardenkracht valt niet te spotten.

( #14 Volvodrive Magazine nr. 56 / 2020 )

DONORSCHAP

Volgens de nieuwe wet van 1 juli 2020 komt iedereen vanaf 18 jaar in het donorregister te staan. Als je ‘ja’ invult kunnen je organen en weefsels geoogst worden na je overlijden. In het andere geval geef je helemaal geen toestemming of mag iemand die je aanwijst later die beslissing nemen. Mijn buurman is donor. Niet vrijwillig, dat moet ik erbij zeggen. Het werd hem niet gevraagd, het overkwam hem: diefstal van een belangrijk orgaan, op brute wijze.  Na het intikken van zijn autoraam is de airbag geoogst als een rijpe vrucht. Waarschijnlijk vindt nu ergens in Europa een transplantatie plaats en rijdt er straks een voertuig rond met zijn orgaan. Ik hoop op afstoting, want ik vind het geen stijl om uit de ene auto een vitaal orgaan te roven en daarmee een andere te begunstigen.

De kans op gedwongen donorschap in onze buurt is de laatste tijd bijzonder groot, nadat er al zeven keer een airbag in het niets verdween. Je hoort wel eens zeggen dat na een transplantatie de ontvanger van een nieuw orgaan soms ongevraagd een stukje karakter van de vorige eigenaar krijgt. Mijn buurman rijdt uit puur enthousiasme nog weleens te hard en ik hoop dat deze eigenschap zich via de airbag met factor tien verveelvoudigt. Ik stel me voor dat het voertuig in kwestie voor iedere flitspaal automatisch met een pittige sprint versnelt, om dagelijks een leuke boete op te lopen. Als er zoiets bestaat als universeel evenwicht, dan hoop ik dat mijn buurman weer een nieuwe airbag in zijn auto kan installeren dankzij een grote prijs van de Postcode Loterij, die toevallig in onze straat valt. Blijf ik toch nog even in deze buurt wonen.

( #13 Volvodrive Magazine nr. 55 / 2020 )

PROFILEREN

Als Volvo-rijders zijn wij ten opzichte van andere automobilisten: ‘De beste belegger van Nederland, behoudend, traditioneel, merktrouw. We hebben aanzien. ‘Bovenstaande omschrijving las ik ooit op info.nl, geschreven in 2015. Al langere tijd zie ik profielen over Volvo-bezitters voorbijkomen. Ik vind ze eigenlijk wel vermakelijk en heb ze zelfs een poosje verzameld. Leer ik mezelf tenminste een beetje kennen. Op autoblog.nl vind ik mezelf nog verder omschreven: ‘Een V70-rijder rijdt als een ouwe lul. Traag optrekken, cruise control gebruiken en nooit fatsoenlijk inhalen, tot hij een keer vooraan wil staan. Dan accelereert hij wel, om vervolgens de rest van het verkeer op te houden als hij er voor zit.’ Ik ken de schrijver niet, maar misschien heeft een groep V70-rijders hem ooit een diepte-interview gegeven. Enfin, nu kent u mij dus een beetje.

Hoe geinig ook, deze omschrijvingen van mij als Volvo-rijder hebben natuurlijk slechts een minimale profieldiepte. Degenen die mij echt kennen weten dat ik mijn eigen diepteprofiel bepaal, verzorg en onderhoud. Ik behandel de banden van mijn V70 R regelmatig met een fantastisch goedje, dat ervoor zorgt dat ze – in ouwe lullentaal – uitdrogen noch scheuren. Gaan ze namelijk zoveel langer mee. Aldus profileer ik me dagelijks op de snelweg met een V70 R, die bovendien onwaarschijnlijk strak in de lak zit. Wat de Autoblog-auteur natuurlijk niet weet: eigenlijk is het een wolf in schaapskleren. Dankzij mijn superglansbehandeling kan ik godzijdank supersnel aerodynamisch accelereren. Niet slecht, toch? Voor een ouwe lul, die binnenkort trouwens met beleggen begint. Mogelijk heb ik op dat vlak onvermoede kwaliteiten.

( #12 Volvodrive Magazine nr. 54 / 2020 )

AANTREKKINGSKRACHT

Ze staat licht gebogen over haar Volvo XC70. De knappe blondine van een jaar of 30 draait zich om als ik op haar schouder tik. Met grote ogen neemt ze me op en kijkt me aan. Ze is gekleed in een sportoutfit. Haar sporttas bungelt losjes over haar schouder. Ik stop mijn telefoonnummer in haar hand, maar enigszins overrompeld wil ze het direct teruggeven. “Ik denk dat het wel een goed idee is als je binnenkort even een afspraak met me maakt”, zeg ik, voor ze kan reageren. “Tenminste, als dit jouw auto is?” Vervolgens wijs ik op de flinke kras op de motorkap, waarnaar ze stond te kijken toen ik haar op de schouder tikte.

Terwijl ik langsliep, ving mijn oog natuurlijk direct lakschade en vóór ik het besefte had ik de dame mijn hulp al aangeboden. Dat doe ik natuurlijk niet bij iedereen, dat begrijpt u, maar zeg nou zelf, een Volvo-rijder laat je toch niet staan? Ik legde haar uit wat er nog meer mogelijk was aan herstel en er ontstond al snel een geanimeerd gesprek. We maakten een afspraak en ik wist de auto gelukkig weer in nieuwstaat te brengen, zonder dat hij naar de spuiter hoefde wegens een te diepe kras.

Lakschade heeft nu eenmaal direct mijn onverdeelde aandacht… en pure aantrekkingskracht. Ik móet het oplossen. Je zou het ook een beetje beroepsdeformatie kunnen noemen. Een beetje, maar. Inmiddels hangt mijn nummer op haar koelkast. Ze belde me nog een keer om te vertellen hoe blij ze nu met haar XC is, die ze bij de ontmoeting pas twee dagen in bezit had. Omdat we hier allemaal Volvo rijders onder elkaar zijn, krijgt u net als de blondine ook mijn aandacht. Volvo for life!

( #11 Volvodrive Magazine nr. 53 / 2020 )

EEN GOD IN HET DIEPST VAN MIJN GEDACHTEN

De wintertijd komt eraan. Het schemert en ik nader mijn huis, maar het is nog nét niet donker genoeg. Onderweg zie ik aan de horizon regelmatig een glimp van Thor tussen de wolken of eigenlijk de bliksem die aan zijn komst voorafgaat. De donder veroorzaakte hij met zijn hamer, die hij een naam gaf: Mjölnir. Hoe ik dat weet? Ooit eens opgezocht en aangezien ik slechts enkele woorden Zweeds spreek, onthoud ik als ezelsbruggetje gewoon Thors vernielzucht. Ik zie hem tierend en razend met zijn hamer zwaaien om te slopen en te m(j)öllen. Graag mocht hij er reuzen een tik mee uitdelen. Hij doodde een wereldslang en hij was verder tuk op drank en op kötbullar (Zweedse balletjes, want ja, als ik het heb gegeten, onthoud ik het wel). Het recept daarvan komt trouwens eigenlijk uit Turkije en werd door de Zweedse koning Karel XII meegenomen uit Moldavië, dat destijds tot dat land behoorde. In mei 2018 is de herkomst van het recept eerlijk getwitterd door IKEA. Turkije reageerde vrij laconiek. Er is in het verleden wel meer onrechtmatig toegeëigend uit het land, aldus Metronieuws.

Terug naar Thor. De laatste lichtingen Volvo’s bezitten koplampen die naar hem vernoemd zijn. Soms echter heeft zelfs een formidabele kracht als hij een beetje hulp nodig om op krachten te blijven. Aan de lampen ligt dat niet; het zijn de weersomstandigheden die ervoor zorgen dat de kunststof dof wordt, wat de reflectie vermindert. In samenwerking met Thor, maar ook met mindere goden heb ik mij bekwaamd in koplampherstel. Het betreft een precisiewerkje waarvoor je wél even de tijd moet nemen. Met wetsanden en polijsten kun je de meeste lichtunits weer in showroomstaat brengen.

Nu wil ik nog even uitleggen waarom ik dan even dat rondje extra rijd tot het donker genoeg is. Ik heb graag eer van mijn werk. Als iets af is, moet je dat een beetje vieren, vind ik. Het mooiste moment beleef ik op de eerste donkere avond van het najaar. In één keer de versgepoetste koplampen aan. Tadaaa! En er was licht. Het zijn de kleine dingen die het doen.

( #10 Volvodrive Magazine nr. 52 / 2019 )

SAFARI

Mijn jongste spruit werd negen. “Wat wil je voor je verjaardag?” vroeg ik hem. “Papa, ik wil met de Volvo onder de giraffes doorrijden.” Kortom, op safari. Je wordt maar één keer negen en als vader hoop ik zo lang mogelijk te genieten van het feit dat ik nu nog boven mijn jongens uit steek en nog enig gezag lijk te hebben. Passie voor glans lag bij wijze van uitzondering een hele doordeweekse dag stil om de wens van mijn zoon te vervullen. We gingen met het hele gezin op safari. Mijn vrouw regelde de voedsel en vochtvoorraden, zonnebrandmiddelen en petjes.

Oké, ik zal het maar bekennen, mijn passie voor glans zorgt ervoor dat als ik op reis ga, in ieder geval meeneem: een flesje water, een microvezeldoekje, een loep, een minipolijstmachine en een minisetje producten, want er zal maar een steentje opspringen of een vlucht vogels overtrekken. In het geval van Wildlands deed de naam zelfs ergere gevaren vermoeden. Vieze kindervingertjes, lekkende ijsjes, poepende apen, bomen met besjes. Echt, mensen, het gevaar voor lakschade schuilt in vele hoeken. Denk niet dat je je auto kunt beschermen door deze onder de bomen te zetten of te bedekken met een overtrek of een zeil, want ook dat kan zijn weerslag hebben. Bovendien, het oog wil ook wat. Je ziet je mooie Volvo natuurlijk graag glimmen.

Gelukkig realiseer ik me dat mijn passie-voor-glansgekte wel eens een beetje kan doorslaan. Ik neem me dan voor er goed voor te waken dat er een evenwichtige verhouding blijft tussen werk en mijn geliefden. Het universum zorgt vaak zelf voor een oplossing, zoals ook nu. De V70 R bleef prachtig in de lak glanzen op de parkeerplaats en wij reden met een pendel naar het safarigebied, waar we vele leuke plaatjes schoten en allemaal ontspannnen momenten beleefden. Ook ik, ja.

( #9 Volvodrive Magazine nr. 51 / 2019 )

ON THE ROCKS

Laatst keek ik met mijn jongste zoontje naar series uit mijn jeugd, zoals Barbapapa en The Flintstones. Alles wat we in de jaren zeventig hadden, zoals een televisie of een bowlingbaan, kwam bij de Flintstones ook voor, maar dan met een steentijdtintje. ‘On the rocks’ zal ik maar zeggen. Het grappigst vond ik de auto van steen, die met de voeten werd aangedreven. Daardoor dwaalden mijn gedachten – vakidioot die ik ben – alweer af naar steenslag. Dit wordt gebruikt in de bereiding van asfalt, waarbij de ruwe structuur ervoor zorgt dat banden meer grip hebben. Door veelvuldig gebruik van het wegdek slijt de verbindende teerlaag echter. De steentjes komen los en kunnen worden opgeworpen door de wielen van een voorliggend voertuig, met vaak sterretjes in de voorruit of beschadigingen op de lak als resultaat. In beide gevallen geldt: niks doen verergert de situatie. Door aantasting van de laklaag kan zelfs roest ontstaan en dan ben je nog verder van huis. De tweesecondenregel oprekken naar drie of vier tellen draagt niet alleen bij aan je veiligheid, maar helpt tevens om steenslag zoveel mogelijk te vermijden. Een aparte soort weggebruikers doet dat niet, namelijk de zogenaamde bumperklevers. Zij hebben dus eerder te maken met steenslag.

Sterretjes in de voorruit kunnen gemakkelijk aangepakt worden. Een laklaag van steenslag herstellen is niet zo eenvoudig, al gaat het (auto)leven gewoon door. In het ergste geval blijkt overspuiten noodzakelijk. Positief bekeken kan kiezen voor een fris nieuw kleurtje je leven misschien wel een verrassende wending geven. Voordat je echter aan het allerergste denkt: veel steenslagbeschadigingen laten zich prima oplossen door effectief polijsten. Huub, huub, barbatruc… en je auto ziet er weer uit als nieuw. Yabba Dabba Doo!

( #8 Volvodrive Magazine nr. 50 / 2019 )

CLIMATE CONTROL FACTOR 50

Afgelopen jaar hebben we een hete zomer gehad en de voorspellingen geven aan dat er nog wel een paar komen. Vier, maar liefst. Prachtig natuurlijk, maar zó warm dat je bij wijze van spreken een omeletje kon bakken op je motorkap. Tsja, het weer komt zoals het komt, al kunnen we er ons natuurlijk wel op voorbereiden. Of je Volvo nog voldoende beschermd is, zie je aan de manier waarop de druppels erop blijven liggen. Dit noemen we beading. Een poos geleden werd mij een foto gestuurd van een roze auto, oorspronkelijk rood, wat op sommige plaatsen nog wel te zien viel. Van beading was allang geen sprake meer. Als een onbeschermde koets te veel in de zon heeft gestaan, treedt – net als bij ons – een vervellingsproces in werking. Kortom, de lak liet los.

Verzegeling van je Volvo is zo’n beetje hetzelfde als factor 50 voor ons, met het verschil dat wij ons na iedere verfrissende duik in zee opnieuw moeten insmeren en de bescherming van de auto minstens zes maanden blijft zitten, afhankelijk van de behandeling. Echter, zonnebrandcrémes richten soms meer schade aan dan dat ze goed doen en hetzelfde geldt voor de verzorgingsmiddelen die je op je Volvo gebruikt. Laat je in beide gevallen goed voorlichten of google zelf op wat er in de producten zit en wat ze veroorzaken. Aan de genoemde roze auto viel niet veel eer meer te behalen en dat zeg ik niet snel. In sommige gevallen adviseer ik een nieuwe laklaag, in andere gevallen kan ik nog heel veel doen om de oorspronkelijke kleur terug te halen. Met een deugdelijke verzegeling is je Volvo goed beschermd tegen weersomstandigheden en een intensieve wasbeurt doet daar niks aan af. Het helpt natuurlijk wel mee voor de standtijd of je koets in de garage staat of onder een carport, in plaats van in de volle zon. Geniet van de zomer!

( #7 Volvodrive Magazine nr. 49 / 2019 )

DE ZONE

Tijdens de vakantie stond mijn Volvo V70 R op veilige afstand van alles wat de lak kon ontheiligen, totdat de kinderen van de buren vlak ernaast begonnen te voetballen. Het speelveld dat verderop lag lieten zij links liggen. Kijk, dat kan natuurlijk niet. We hebben het hier wel over een Volvo V70 R. Ik besloot het uit te leggen, maar de buren in kwestie spraken enkel een soort koeterwaals, waarin ik me niet verstaanbaar kon maken. Zelf reden zij in een beschadigd vehikel, waaruit duidelijk bleek dat ze totaal geen besef hadden van ‘De Zone’.

Voor mezelf zag ik een schone taak weggelegd: zonebewustwordingsactivering. Net als mensen hebben auto’s een zone: een intieme (0 tot 30 cm), een persoonlijke (30 tot 150 cm), een sociale (150 tot 360 cm) en een publieke (meer dan 360 cm). Het betreft de afstand die je nodig hebt om je prettig te blijven voelen. Het schijnt dat die bij mensen uit Arabië en Latin-gebieden het kleinst is. Nederlanders behoeven meer ruimte en Schotten en Zweden helemaal… en een Volvo kent natuurlijk wél een Zweedse oorsprong. Bovendien hebben mijn V70 R-en en ik een zogenaamde neuronale verbinding. Parkeer in mijn zone, dan schiet het zenuwstelsel in een staat van paraatheid en gaan de cognitieve functies enigszins achteruit.

Op een sleuteldag van de Volvo 850 club, waar je onder begeleiding naar hartenlust kunt klussen aan je auto, kreeg ik laatst een appje met een foto van mijn eigen geweldige Volvo V70 R en daarnaast, op zo’n vijf centimeter afstand en dus IN DE ZONE geparkeerd, een nieuwe V90. De aandachttrekker stond beneden op de begane grond te wachten tot ik snel zou reageren, maar de gewenste respons bleef uit. Ik was namelijk op de eerste verdieping druk in gesprek over lak en ja, dan zit ik in een flow. Mijn auto stond prima geparkeerd, dacht ik. Het appje zag ik pas veel later, dus de persoon in kwestie heeft geboft. Lak is heilig, mensen! Parkeer je naast een Volvo? Denk dan aan De Zone!

( #6 Volvodrive Magazine nr. 48 / 2019 )

CARS NEED LOVE TOO!

Iemand wees mij op het feit dat wij auto’s zo prachtig poëtisch kunnen beschrijven. Ik ging er wat meer op letten. Inderdaad, we hebben het liefdevol over een krachtpatser, over gracieuze vormen, rondingen in de flanken en spierbundels. We spreken over de heupen (het achterspatbord), een harmonieus lijnenspel van neus tot kont, de sportieve neus, de onderlip (voorspoiler) en de eeuwige glimlach in de bumper. Een softtop, een topless cabriolet, een goddelijke zit, alleskunners, een levenscyclus. Een auto kan zelfs kouvatten. Dan ontstaat er roest.

Veel mensen geven hun auto een naam. Zelfs Formule 1-coureur Daniel Ricciardo heeft het betekenisvol grinnikend over het masseren van zijn racemonster in een goedbekeken filmpje op Twitter, Rule 16: ‘Cars need love too!’

De huid van de auto vereist een heel eigen jargon. Zo hebben we het bijvoorbeeld over lakporiën. Wanneer je besluit een auto zelf binnen te poetsen, doe je dat nooit onder de tien graden of net na het staan bakken in de volle zon. Breng de koets langzaam op temperatuur, want de lak moet eerst acclimatiseren. Behandel hem echt nooit met oude lappen, want hoe zacht die ook lijken, de cellulosevezels in een t-shirt kunnen flink wat liefdeloze krassen veroorzaken. Kies voor zachtheid, dus een microvezeldoek en -spons.

Na het hele proces van wassen, kleien, polijsten en voeden, verzegel je de lak om kou te voorkomen. De poriën worden dusdanig afgesloten dat vuil niet meer in het oppervlak kan doordringen. Het patroon van druppels (beading) op de body na een regenbui of dauw laat zien hoe goed de lak nog is afgesloten. Na verzegeling wordt de auto weer het oorspronkelijk poëtisch wezen dat hij ooit was. Als een flets geworden lak na zo’n complete behandeling zijn mooie diepe kleur terug heeft, komt de belijning van de koets weer volledig tot haar recht. Kortom, een auto is een prachtig, kwetsbaar wezen dat een liefdevolle behandeling verdient.

( #5 Volvodrive Magazine nr. 47 / 2018 )

WASZEN

Vroeger wasten autobezitters hun trots op zaterdag, met één of twee emmertjes en een sopje. Je verzorgde jezelf, je huis en ook je auto. Dat was allemaal heel gewoon. Tegenwoordig gaat het er anders aan toe. We hebben een carwash, dus echt moeilijk is het allemaal niet meer. Even er doorheen rijden, stofzuigen en klaar, net zoiets als op tijd je nagels of je haar knippen. Zo zouden we tijd moeten overhouden, maar andere taken en onze lijst met leuke dingen doen zorgen ervoor dat we ons niet meer dat zen-moment gunnen van met twee emmertjes water ouderwets de bolide schoonmaken op de zaterdagochtend. Zélfs de carwash halen sommige auto’s niet.

In deze moderne tijd word je er niet op aangekeken wanneer je een keer in een oude joggingbroek rondslentert. Gewoon even de tijd om de teugels te laten vieren en te ontspannen. Een ongewassen auto daarentegen is een heel ander verhaal. Dat vormt een open invitatie aan de samenleving tot het schrijven van een corrigerende, doch goedbedoelde boodschap, speciaal voor de eigenaar. Waarschijnlijk bent u wel bekend met de teksten: ‘Ik ben vies’ en ‘Was mij’. Er bestaat een Russische kunstenaar, die zeer creatief zijn beste werk maakt op juist deze vieze auto’s. Hij tekent in het vuil en eerlijk is eerlijk, het ziet er fantastisch uit. Je durft zo’n mooi artistiek hoogstandje bijna niet meer weg te wassen. Het nadeel van zowel deze kunst als de geschreven boodschappen met een corrigerend tikje is dat het de lak aantast, want vuil en zand worden erin gewreven.

Deze attente noodkreet uit de samenleving opvolgen vormt dus het eerste wat je te doen staat. Beschouw het niet als een klus waarvoor je eigenlijk geen tijd hebt, maar investeer in de band met je Volvo, die je toch zo soepeltjes en zonder morren over onder alle weers- en wegomstandigheden van A naar B brengt. Je voorkomt groot lakleed door je auto tijdig te ‘waszen’ en te onderhouden.

( #4 Volvodrive Magazine nr. 46 / 2018 )

CONTEMPLATIEJEUK EN POLIJSTFLOW

Als ik ga polijsten, zit ik in een flow. Ik mag me niet laten afleiden, want dan veroorzaak ik krassen of kan zelfs door de lak heen gaan. Wie mij kent, waagt het niet me te storen. De telefoon gaat op stil en dat wil heel wat zeggen, want die staat praktisch altijd aan, voor rappe sociale-media-respons. Woorden als contemplatie, flow, mindfullness en zen, daar krijg ik eigenlijk altijd een beetje jeuk van. In werkelijkheid is polijsten eigenlijk – ondanks het feit dat het apparaat best een stevig potje herrie maakt – een ultiem stiltegebied. Als ik de machine oppak, verdwijn ik bij wijze van spreken naar een Zweeds natuurgebied, waar ik vogeltjes hoor fluiten en rendieren zie dartelen. Leg ik hem weer neer en kijk ik op de klok, dan is de tijd verstreken zonder dat ik er erg in had en zonder dat mijn geest zich druk bezighield met dingen die allemaal nog op mijn to-do-lijst staan.

Ontspanning om in te lijsten: met geduld én precisie oneffenheden uit de bikkelharde Volvo-lak halen, met controlerende ogen en ledlicht. Polijstmiddel op de pad doen en verdelen. Langzaam horizontaal (1) en verticaal (2) werken, in de volgorde 1-2-1-2. Banen, ja zelfs overlappende vlakken. Afnemen met een microvezeldoek. Kunststof afplakken. Van grof naar fijn. Hoge of lage toeren, meer of minder uitslag. Altijd behoud van zo veel mogelijk lakdikte, strevend naar het beste resultaat. Snap je nu ook de jeuk van de deskundige? Polijsten voelt prettig en het stopt even de hectiek van de dag. Het is een vorm van meditatie. Ik denk nergens aan en dat levert daarna zelfs nog meer op, want waarschijnlijk broedt mijn onderbewuste stiekum op gesmede woorden, zoals dat elders op deze pagina zo mooi omschreven staat. Als ik uit mijn ‘bubbel’ kom, typen mijn vingers zo weer een portie gevatheid op Facebook, Twitter of Instagram.

Dus… ga je aan de slag met jouw polijstmachine? Zie het niet als een noodzakelijk kwaad of als iets dat veel tijd kost. Gun je auto zo’n kuurmoment en jezelf een Zweedse stilteretraîte. Maak er een ritueel van. Zet je telefoon op ‘emergency only’ en zorg ervoor dat er geen bezoek langskomt. Plan even geen andere dingen en vergeet niet om er van te genieten. Veel polijstplezier!

( #3 Volvodrive Magazine nr. 45 / 2018 )

RUNNING IN THE FAMILY

Mijn vader koos ruim 40 jaar geleden voor een okergele 245 en daarmee was het pleit beslecht: Volvo runs in the family. Dat bleef zo, de kleur ook, trouwens. Ik heb zelf wel andere merken auto’s gehad, want je kunt ten slotte pas echt iets waarderen wanneer je vergelijkt. Al vroeg raakte ik dus vroeg besmet met het Volvo-virus en zo ‘glansrolde’ ik in een S70 en nu een V70 R FWD. I like my (250hp) Volvo! Hij is opvallend onopvallend, het best te omschrijven als een wolf in schaapskleren. Met een rechte rug in goede stoelen en veel (been)ruimte mag je zeggen: dat zit wel goed.

The next best thing… het Volvodrive Treffen in Best. Familiefeestjes kúnnen heel leuk zijn. Je kent ze wel, die familieverplichtingen. Ze zijn altijd leuker als je nog kleine kinderen hebt en zeker door hun ogen bekeken geweldig. Leuk naar opa en oma en naar Sinterklaas! Soms komen verjaardagen en familiefeestjes echter heel slecht uit, ook al keren ze altijd op een vaste datum terug. Je hebt tenslotte wel eens andere dingen te doen. Werk, een uitje, een prutloop, een skippybalrace, studeren, iets ondernemen met je gezin of gewoon eens lekker uitslapen na een week helse werkdrukte. Dat het ook heel anders kan, merkte ik al tijdens mijn allereerste Volvo Treffen in Best, in 2016. Het gaat daar over één onderwerp waarvan niemand moe schijnt te worden en waarvoor iedereen passie heeft. Met mensen die je er voor het eerst ontmoet, voel je meteen een klik en volgt een goed gesprek. Je merkt dezelfde drive; iedereen die aanwezig is, heeft immers een Volvo in de familie. De gespreksstof omvat veel. Geschiedenis, modelspecifiaties, types, veiligheid, onderhoud, roadtrips, vakanties, lectuur, modelautootjes, fora, lancering van het nieuwste glansmodel en nog veel meer.

Heb je jaarlijks al een familiefeestje op tweede pinksterdag? Ik zeg: neem je familie gewoon mee naar Best. Het Volvofeest kan er in 2019 alleen maar leuker van worden. Voor mij dan de vierde keer op rij even geen kennis uitwisselen via digitale wegen, maar gewoon elkaar echt ontmoeten en heerlijk bijpraten met je ‘familie’. En passant doe je zowel nieuwe kennis als nieuwe kennissen op en maak je misschien wel vrienden voor het leven.

( #2 Volvodrive Magazine nr. 44 / 2018 )

HET IS GEEN GEKTE, HET IS EEN DRIVE!

Temperament kun je ook vertalen met het woord passie. Die heb ik niet alleen voor auto’s, maar vooral ook voor glans. Dit is waarschijnlijk genetisch al bepaald door het erven van het lakgen van mijn vader. Deze bij mij aanwezige aanleg heeft hij doorontwikkeld door me een grondige eerbied voor zijn auto bij te brengen. Als klein jongetje mocht ik niet naast, maar wel achter mijn vader in de Volvo 245 DL zitten en zeker niet met mijn vingertjes aan de lak komen. Wel liet hij mij met een emmertje sop en een borstel voorzichtig de wielen schoonmaken. Eerbied is dat wat ik meekreeg, de basis voor de passie die ik nu heb: zorgvuldig aandacht besteden aan iets dat ik de moeite waard vind. Het upgraden van auto’s, zodat ze weer écht tot hun recht komen bij de trotse eigenaar, net zoals ik die zelf ben met mijn prachtige Volvo V70 R.

Tijdens mijn workshops detailing leer ik anderen hoe zij hun auto kunnen behandelen en verzorgen. Als deze deelnemers daarna geen tijd weten vrij te maken om dat zelf te doen, dan leren zij in ieder geval wat je precies mag verwachten van iemand die het voor hen uitvoert. Laten we wel wezen, de ene polijster is de andere niet. Het kan héél netjes maar vaak word ik gevraagd de schade die anderen hebben aangericht te herstellen. Na zo’n workshop blijken deelnemers veelal, zo zeggen ze zelf, aangestoken door het glansvirus. Heel belangrijk is dat ze zonder angst voor lakschade hun eigen auto durven te polijsten.

Mijn omgeving omschrijft mij wel eens als beschermheilige van de lak of zelfs als laktovenaar of -goeroe omdat ik vrij ver ga. Als anderen me met mijn snufferd op de auto zien staan turen, het oppervlak tot in detail bekijkend of als ik met een sterke ledlamp alle krasjes aanwijs, kan ik me voorstellen dat het wat over the top lijkt… maar beste mensen, het is geen gekte, het is een drive. Passie voor glans, die ik wil delen! Nu was ik al dik tevreden over alle mooie auto’s die uit mijn werkplaats vertrokken of die ik in een showroom achterliet. De verbaasde, blije gezichten van klanten die hun trots terugzagen na een behandeling zitten nog vers in mijn geheugen. Toch had ik na al die jaren nooit zien aankomen wat die ene zin met me zou doen op de avond dat mijn vader belde en vroeg: “Marinus, wil je even kijken wat je voor mijn auto kunt betekenen?”

( #1 Volvodrive Magazine nr. 43 / 2018 )