De bloei symboliseert: geluk, liefde, lente én een nieuw begin

BLOESEM

Ik had net de auto gewassen. Tevreden over het werk zette ik deze ’s avonds op de oprit voor het huis. De ochtend erop werd ik wakker. De zon was net op. Het was ongewoon zacht weer voor de tijd van het jaar. Ik liep naar beneden om via het raam aan de voorkant nog eens trots te kijken. De mooie zwarte Volvo zat onder de roze en witte stippen. Oh nee. Dat is ook zo. April is bloesemtijd. Mijn vrouw en de jongens stommelden ook net naar beneden.

“Hé mooi! De zon schijnt. En de kersenbomen staan vandaag in bloei, zie je dat!”, zei mijn vrouw. “Ja mooi hoor die bloesem,” mopperde ik. “Ik moet nu eerst die stipjesrommel van de auto afhalen.” Mijn vrouw zei niks meer, pakte haar mobiel en ging zitten appen. Mijn mobiel piepte. Een linkje op de gezinsapp: “Sakura”. Ondanks mijn gemopper klikte ik op de link want nieuwsgierig als ik ben, als er een link in mijn app staat, kan ik hem gewoon niet niet-openen. De jongens klikten ter plekke ook op de link.

De oudste las het puntsgewijs voor: “Oké in het kort. Sakura betekent iets van kersenbloesem. Er is een hele korte periode waarin de kersenbomen bloeien. Eén tot twee weken. Daarna is de boom uitgebloeid en liggen alle bloesemblaadjes op de grond of worden ze verspreid door de wind. De korte bloei symboliseert: geluk, liefde, lente én een nieuw begin. Voor de Japanners is het een tijd stil te staan bij hoe kort en hoe kostbaar het leven is. De Japanners grijpen deze gelegenheid aan om dit moment te vieren door te picknicken onder de kersenbloesems.”

“Dus waar de kersenbloesems voor jou allemaal stipjes roze en wit zijn die op de auto plakken en de aantasting van de lak symboliseren, nemen die Japanners misschien wel een vrije dag en gaan in ieder geval lekker picknicken”, zei mijn vrouw. “Ja picknick, picknick!”, riepen de jongens die een goed idee zeker herkennen als ze het horen.

Ik weet wanneer ik me beter gewonnen kan geven, dus ik begon ter plekke met omdenken en delegeren. Eerst ontbijten en warm aankleden allemaal. “Jij maakt een boodschappenlijstje”, zei ik tegen mijn vrouw. “Jij haalt de boodschappen”, zei ik tegen de oudste zoon. “Jij verzamelt samen met mamma de picknickborden, mokken en een picknickkleed”, zei ik tegen de jongste. “En over anderhalf uur zie ik jullie allemaal bij de auto.” “En jij pap?”, zei jongste zoon. “Ik spoel eerst die verhipte roze stippen van de auto en daarna ga ik uitrusten op de bank”, zei ik.

Wij hebben in Nederland niet zoveel kersenbomen als in Japan maar ook hier in Kampen zie je rond de tweede week van april de kersenbomen in bloei staan. Ik ken zo al drie kleine roze laantjes in Kampen. In de buurt bij een watertje aan het fietspad bij de Marinus Postlaan, bij een kruising met het IJsbaanpad en aan het Veldbloempad waar nog wel eens trouwfoto’s worden gemaakt. Maar misschien zijn er nog wel meer bloesemlaantjes in Kampen. Amstelveen en Almere hebben een heel groot bloesempark. Het lijkt me wel wat als wij in de omgeving van Kampen ook zo’n groot bloesempark krijgen.

Wij zijn met ons gezin die dag een rondje gaan toeren op zoek naar bloesems en die hebben we gezien. We hebben ook heerlijk gepicknickt. Later pas, en in de auto, met de verwarming aan, want het was zacht weer, maar we zijn hier niet in Japan. April in Nederland is soms gewoon verrekte koud. Maar… ik ben toch om, want in plaats van ergernis te hebben over roze stipjes op de auto kan ik nu de symboliek van zo’n korte bloeiperiode met een uitgebreide picknick wel waarderen. Tegenwoordig kijk ik er zelfs naar uit.

( Stadscolumn #41 | 30 april 2022 )

Passie voor Glans Autolakspecialist Kampen

“WÖÖR BIJ D’R ENE VAN?”

Dat hoorde ik toen ik net (1995) in Kampen woonde. “Wat zeggen ze nou?”, dacht ik eerst. Later zag ik het ergens staan. Aha, zo schrijf je dat dus op zijn Kampers. Als iemand van “buitenaf” wist ik ook niet precies wat men hiermee bedoelde. Nu weet ik het wel natuurlijk. Je ontwikkelt een “oor” voor het Kampers dialect als je hier wat langer woont. Inmiddels kan ik zeggen dat ik er “ene” ben van Passie. Ah denkt u misschien, dan heeft ie het toch niet goed begrepen. Jawel hoor! Bij gebrek aan een Kamper familiestamboom heb ik mijn bedrijf Passie voor Glans tot Kamper stamboom uitgeroepen.

De meeste autoliefhebbers weten wie ik ben en als ze het nog niet weten, moeten ze maar gauw mijn website verder bezoeken. Ik uutprakkezeer voor u regelmatig een mooi “stukkien” over Kampen, over auto’s en wat me verder nog te binnen schiet. De inspiratie komt vanzelf want in Kampen gebeurt genoeg!