Een meer emotionele verbinding tussen de eigenaar en de auto

Passie voor Glans Detailing

De Victor

Ik kreeg een appje van een goede bekende. “Heb jij tijd in je drukke schema het dak van Victor aan te pakken?” Denk nu niet dat ik naast detailing bijklus als dakdekker of timmerman. Victor is namelijk een auto.

Toen Victor werd aangeschaft, heette hij nog gewoon Volvo V 50. Ik zal u vertellen hoe Victor aan zijn naam kwam. Bij een telefonisch gesprek met zijn hardhorende moeder zei mijn klant dat hij een nieuwe Volvo had gekocht. ”Een Volvo?” “Welke type?”, vroeg zijn moeder – die nog redelijk bij de tijd is – aan de andere kant van de telefoon. “Een zwarte Volvo V 50”, zei mijn klant. “Een zwarte Volvo wat?”, vroeg zijn moeder. “Een zwarte Volvo Victor 50”, zei mijn klant iets harder deze keer en overdreven articulerend. En voor de duidelijkheid gebruikte hij de naam Victor uit het telefoonalfabet er voor te zorgen dat zijn moeder de informatie goed doorkreeg. Toen mijn klant later bij moeder thuis een telefoonkrabbel zag liggen, stond er; Volvo Victor. Mijn klant kon er hartelijk om lachen, en sinds die tijd heet Victor dus Victor.

Weet u wat het is: zodra mensen een dier een naam geven, zijn ze meestal niet meer in staat het op te eten. Een auto een naam geven, doet in feite net zoiets. Er is een meer emotionele verbinding tussen de eigenaar en de auto en dat kan er voor zorgen dat de eigenaar voorzichtiger met zijn voertuig omspringt.

Voor Victor wordt heel goed gezorgd. Mijn klant bracht Victor zelf bij me langs en die zag er eigenlijk prima uit. Alleen zijn dak kon beslist wat detailing gebruiken. Dat had mijn klant heel goed ingeschat. Ik heb Victor voor de duur van een glascoating op het dak bij me gehad en toen de coating weer voldoende was uitgehard, bracht ik Victor weer terug naar zijn eigenaar. Die was zeer verheugd Volvo Victor hoogglanzend terug te zien.

We hebben het allemaal wel eens over “de auto” als we onze eigen auto bedoelen. Of we zeggen: ik pak “de Mercedes” als we weggaan voor een boodschap. Of: haal jij “de Panda” van de oprit als we onze auto bedoelen. Mijn klant gebruikt bij wijze van grapje het woord “de” ook als hij een bepaalde persoon aanduidt. Zoals bijvoorbeeld “de Fred” bij zijn neef. Dat vind ik zo grappig, dat ik het lidwoord “de” ook ging gebruiken voor Victor. In plaats van “de auto” of “de Volvo V 50” noem ik zijn auto “de Victor”.

Goed, “de Victor” was dus opgehaald en ondanks het feit dat ik al weer bezig was met het volgende project, merkte ik dat het een beetje stiller was dan anders in de werkplaats. Ik vroeg me af: zou het kunnen dat “de Victor” meer dan andere auto’s tóch een bepaalde persoonlijkheid, een uitstraling heeft? Tot mijn verbazing moet ik namelijk erkennen dat ik de aanwezigheid van “de Victor” in de werkplaats een beetje mis.

( Glansblog #7 | 29 april 2022 )