Benieuwd wat Kampen- en IJsselmuidenaren gratis weggeven

GRATIS WEGGEVERS

Toen ik laatst een marktplaatslinkje kreeg: “Kampen, stenen, gratis op te halen”, raakte ik benieuwd wat Kampen- en IJsselmuidenaren zoal nog meer gratis weggeven. Ik tikte een zoekopdracht in: “gratis” met de postcode “8261”. Een greep uit de aanbiedingen: “een sabelpoothaan van 9 maanden oud. Zo goed als nieuw.” Waarom doe je zo’n beestje weg, vraag ik me af. Als deze ’s ochtends vroeg om vier uur in een stad als Kampen begint te kukelen, kan ik me voorstellen dat je ‘m heel snel en heel gul gratis weggeeft. Want zoiets kan toch niet echt bevorderlijk zijn voor de relatie met je buren.

Misschien zit er wel een heel ander verhaal achter, kukelt ie juist niet. Als je een haan hebt aangeschaft om op een landelijke manier gewekt te worden, dient deze haan zijn doel natuurlijk niet. Of misschien gaan de eigenaren wel emigreren. En de haan kan niet mee. Omdat deze opgroeide in Kampen willen de eigenaren dat ie in een vertrouwde omgeving leeft. Het blijft me intrigeren wat er voor verhaal achter zit.

Vervolgens vond ik drie wandelende takken, een gasfornuis, een tafellampje, wieldoppen voor een Ford, een koelkast met vriesvak, een Ikea bed, een fauteuil, een tuinschommel, een tuintafel, tuinstoelen, een rvs drinkfles, een tv meubel, pallets, oude muurtegels, een mandje voor de kat of kleine hond, een complete blokhut, een buitendeur met dubbel glas, een kattenluik, een kronkelwilg, een zo goed als nieuw bed, een garagedeur, grind, zand, een dierentransporttas, meerdere eettafels, al dan niet met stoelen, een natuurstenen tuinpad voor een kratje bier, een vloerkleed, een koraal roze vlinder tuniek, sloophout, een kinderfietsje, tl lampen, een rolgordijn, een groene glijbaan gebleekt door de zon, een schoenenrek, heel veel tuintegels en steentjes. Allemaal gratis! O ja, en deze persoon weet wel wat ie weggeeft: een schilderij met een kromme lijst.

Deze advertentie is al even geleden geplaatst: “gratis af te halen oude waaltjes (stenen)”. Vandaag ben ik jarig, stond er bij. Veertig jaar alweer. Daarom trakteer ik op oude waaltjes. Gratis bij mij af te halen. En vervolgens: “Ik moet er vanaf!” Er staan twee foto’s bij. Eén foto van de waaltjes en de tweede is van de jarige job himself met een blitse zonnebril. Zou hij al van zijn waaltjes af zijn?

Dan een Wii spel: Avatar. Gratis. Nou ja niet helemaal. Deze gever is blijkbaar tuk op chocolade en wil het spel ruilen voor een reep. Tot slot. En dit vond ik wel opmerkelijk, want ik wist überhaupt niet dat mensen een slak als huisdier houden: “Kampen, Afrikaanse reuzenslak, gratis”. We zoeken een goed verblijf voor onze reuzenslak, staat er in de beschrijving. Er zitten twee foto’s bij van een joekel van een slak met een huis die over twee kinderhandjes glibbert. Nou dan weet u het. Wij Kampen- en IJsselmuidenaren zijn best gul als het gaat om gratis weggevers.

( Stadscolumn #48 | 31 oktober 2022 )

Passie voor Glans Autolakspecialist Kampen

“WÖÖR BIJ D’R ENE VAN?”

Dat hoorde ik toen ik net (1995) in Kampen woonde. “Wat zeggen ze nou?”, dacht ik eerst. Later zag ik het ergens staan. Aha, zo schrijf je dat dus op zijn Kampers. Als iemand van “buitenaf” wist ik ook niet precies wat men hiermee bedoelde. Nu weet ik het wel natuurlijk. Je ontwikkelt een “oor” voor het Kampers dialect als je hier wat langer woont. Inmiddels kan ik zeggen dat ik er “ene” ben van Passie. Ah denkt u misschien, dan heeft ie het toch niet goed begrepen. Jawel hoor! Bij gebrek aan een Kamper familiestamboom heb ik mijn bedrijf Passie voor Glans tot Kamper stamboom uitgeroepen.

De meeste autoliefhebbers weten wie ik ben en als ze het nog niet weten, moeten ze maar gauw mijn website verder bezoeken. Ik uutprakkezeer voor u regelmatig een mooi “stukkien” over Kampen, over auto’s en wat me verder nog te binnen schiet. De inspiratie komt vanzelf want in Kampen gebeurt genoeg!