Laat zakken die haast en omarm “slow parking”

Passie voor Glans Autolakspecialist

SLOW PARKING

Parkeren in Kampen. Je parkeert je auto. Je tikt de meter wakker en je wilt verder intikken om te parkeren. Oei, kenteken gevraagd. De meesten hebben dat niet direct in hun hersenpan paraat. Dus… op gepaste afstand terug naar de auto voor het kenteken. De volgende in rij begint alvast met intikken van zijn of haar kenteken vanaf een klein spiekbriefje. Dit duurt dan wel even omdat ook de minimale gebruiksaanwijzing van de meter een soort “al-doende-leer-je-het-wel” methode heeft.

Tegen de tijd dat je weer bij de meter bent met je kenteken in je hoofd moet je wachten op twee voorgangers en áls je dan aan de beurt bent, ben je je vers gememoriseerde kenteken meestal al weer kwijt omdat je net twee appjes hebt beantwoord. Als je net aan de beurt bent en niet de hele rij achter je wilt laten voorgaan als je terugloopt naar de auto om het kenteken in je op te nemen, kun je je co- of bijrijder naar de auto sturen en die brult of appt het kenteken over het plein heen opdat dit ingetikt kan worden. Ook gebeurd: terwijl je bij de meter wacht om te kunnen betalen is de parkeerwacht al aan het controleren aan de andere kant van het plein.

In – ik geloof 2017- kondigde een gefrustreerde automobilist in het centrum van Kampen aan na het ter plekke ontvangen van een parkeerboete, dat hij de parkeermeter omver zou rijden en daarna naar de kapper zou gaan. Na het verkondigen van zijn maatregel voegde hij direct daad bij het woord en daarna ging hij naar de kapper. De gemeentelijke betaalpaal, die altijd fier rechtop stond, hing als een geknakte tulp tussen de straatstenen op het plein. Hoewel het beslist een brute actie was, hoorde ik toch zo hier en daar wel wat sociale media gegrinnik. Mogelijk is de parkeermeter in gedachten van velen al wel eerder helemaal weg gewenst. De haarcoupe van de heethoofdige bestuurder is waarschijnlijk niet voltooid, want de politie was snel ter plaatse.

Parkeren in het centrum van Kampen vereist juist nu beslist ook een rustige en zen-achtige houding. Wat misschien geen verkeerd idee is in onze supersnelle samenleving. Laat zakken die haast en omarm die “slow parking” ervaring. ‘s Zomers staat er soms een hele rij bezoekers van onze stad opgewekt met elkaar te overleggen bij zo’n betaalpaal. Stadsbewoners zien we hopelijk snel weer de tijd nemen toeristen uit te leggen hoe de parkeermeter werkt. Kijk dat is leuk. Het kost tijd, het is gedoe, men komt weliswaar te laat op zijn afspraak, maar toch. Betere stadsmarketing kun je eigenlijk niet hebben. Eigenlijk hebben we nog enorm geboft met onze parkeermeters.

( Stadscolumn #4 | Kampen Online | 29 april 2020 )